A Fenntarthatósági Témahét kiemelt témáit három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével ajánljuk feldolgozni. A témák elmélyítésére online tanórákat ajánlunk a Fenntarthatósági Témahét idejére.

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják az aktuális tanév témáihoz kapcsolódó heti projekttervüket. Ezek mellett az előző évek óratervei és mintaprojektjei is választhatók.

A tananyagok kizárólag online, letölthető formában érhetők el a honlapról, azok nyomtatása helyben, az iskolában történik.

A felkészüléshez, az egyes témák feldolgozását segítő oktatócsomagok állnak a pedagógusok rendelkezésre, amelyek tartalmazzák az egyes kiemelt témához kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat.

2021. ÉVI OKTATÓCSOMAGOK

ZÖLD GAZDASÁG

ZÖLD GAZDASÁG

oktatócsomag MEGNYITÁS
ZÖLD ERDŐ

ZÖLD ERDŐ

oktatócsomag MEGNYITÁS
FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEK

FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEK

oktatócsomag MEGNYITÁS

Az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából az erdő mint ökoszisztéma témában a következő szakmai háttéranyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, szabad felhasználásra:

A 2021. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT TEMATIKUS ÓRAVÁZLATAI, PROJEKTTERVEI

ALSÓ TAGOZAT

FELSŐ TAGOZAT

KÖZÉPISKOLA

 • NEMZETKÖZI PROJEKTMÓDSZERTAN · EURÓPAI UNIÓ EIT CLIMATE-KIC PROGRAMJA

  YOUNG INNOVATORS PROGRAM

 • ERDŐ · ÓRAVÁZLAT

  ÜLTESS EGY FÁT ÉS LESZ EGY ERDŐD!

  Az óravázlat az erdő mint ökoszisztéma, klímaváltozásban betöltött szerepével, az erdők védelmével és az erdők telepítésével kapcsolatos ismeretanyagot dolgozza fel.

 • ZÖLD GAZDASÁG · ÓRAVÁZLAT

  ZÖLD PÉNZÜGYEK

  A tanórán a tanulók alapvető pénzügyi és fenntarthatósági ismereteket szereznek. Felismerik – és részben megismerik - a zöld szempontok érvényesítésének lehetőségeit a családi költségvetés elkészítése során.

 • ZÖLD GAZDASÁG · ÓRAVÁZLAT

  FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS

  A diákok a közlekedés történetén keresztül megismerkednek a környezetkímélő közlekedési eszközökkel és a közlekedési módok fenntarthatóbb megoldásaival.

 • ZÖLD GAZDASÁG · MINTAPROJEKT

  ÖKO DIVATHÉT-ECO FASHION WEEK

  A projekt célja, hogy a tanulók megtanulják, hogyan legyenek öko divatosak, saját kreativitásuk fejlesztésével, DIY ötletek, kapszula gardrób kialakításával.

 • ZÖLD GAZDASÁG · MINTAPROJEKT

  FENNTARTHATÓ HÁZTARTÁS

  A projektben a tanulók a háztartások (családok) fogyasztási szokásait vizsgálják, következtetéseket vonnak le és javaslatokat tesznek a fenntartható fogyasztás eléréséhez. A projektben az újrahasznosítás is szerepet kap: a diákokkülönféle hulladékokból új használati és dísztárgyat készítenek. A projekt során foglalkozunk az ökológiai lábnyom a túlfogyasztás, a fast fashion és az élelmiszerpazarlás témáival.

 • FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉG · ÓRAVÁZLAT

  FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEK

  A diákok a projekt során megismerhetik a háztartás-család, a gazdasági körforgás és a körforgásos gazdaság közti különbséget, majd környezettudatossági szempontokat alapján kiadáscsökkentő költségvetést készítenek.

 • FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉG · MINTAPROJEKT

  A FENNTARTHATÓ CSALÁDI KÖZÖSSÉG

  Ebben a projektben a tanulókkal családi költségvetést állítunk össze, megismerjük annak bevételi – kiadási oldalait, valamint a költségvetési egyenleg javítási lehetőségeit is keressük az ehhez kapcsolódó családi közösségi lét mélyebb megismerésével.

 • FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉG · MINTAPROJEKT

  A SZABÓ CSALÁD KIZÖLDÜL

  A projekt során a diákok családi kupaktanácsot modelleznek: minden csoport egy családtagot szimbolizálva, egy általuk készített infografikán keresztül mutatja meg a többi „családtagnak”, hogyan tud zölden hozzájárulni a családi költségvetéshez.

 • FENNTARTHATÓSÁG · ÓRAVÁZLAT

  MŰANYAG, MINT VESZÉLYFORRÁS

 • FENNTARTHATÓSÁG · ÓRAVÁZLAT

  FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD

 • FENNTARTHATÓSÁG · ÓRAVÁZLAT

  PÁLMAOLAJMENTES ÉLET

KORÁBBI ÉVEK ÓRATERVEI, MINTAPROJEKTJEI