Diákok a tanárok a fenntarthatóságról — kutatási program

A kutatási program a diákok és tanáraik fenntarthatóságról alkotott véleményét kívánja felmérni: mit gondolnak róla, mit tesznek, mit tennének érte, a fenntarthatóság fogalomkörön belül hova helyezik a hangsúlyt, mi foglalkoztatja őket. A kutatás célja továbbá a Fenntarthatósági Témahéten részt vett diákok Témahéten szerzett tapasztalatainak felmérése is.

A diák kérdőív 2023. április 24. és május 26. között kitölthető az alábbi linkre kattintva:

További információ a kutatásról:

Kutatási program 2023.

A Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról című kutatási programsorozat, melynek keretein belül kérdőíves kutatást végzünk a témahéten résztvevő diákok fenntarthatóságról alkotott véleményének megismerése érdekében.

A korábbi évek tapasztalatait és eredményeit felhasználva a hagyományos kutatás mellett idén még hangsúlyosabbá válik a diákok szemléletformálása. Az online kérdőív segítségével először felmérjük a diákok biodiverzitással kapcsolatos ismereteit, érdeklődését, attitűdjeit, amelyek alapján a tanulók a kérdőív végén a WWF Magyarországgal partnerségben összeállított, személyre szabott ajánlásokat kapnak arra vonatkozóan, hogy a merre érdemes tovább tájékozódniuk az érdeklődésüknek leginkább megfelelő témákban.

A kérdőíves kutatás keretein belül a témahéten résztvevő diákok okostelefonról és egyéb digitális okoseszközről elérhető online kérdőív segítségével vehetnek részt. A kérdőív kitöltése kb. 12-15 percet vesz igénybe, a kutatásban való részvétel teljesen önkéntes és névtelen.

A diák kérdőív kitöltésének kezdete: 2023. április 24.
A diák kérdőív kitöltésének határideje: 2023. május 26.

Általános információk

A kutatás a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, a Belügyminisztérium támogatásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ember–Környezet Tranzakció Intézete koordinálásával és szakmai vezetésével, valamint a WWF Magyarország szakmai támogatásával, az UNESCO és más együttműködő partnerek részvételével zajlik.

A kutatási program az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kutatásetikai Bizottságának 2023/264 számú etikai engedélye alapján valósult meg.

Kutatási program 2022.

A Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan 2022-ben harmadik alkalommal került megrendezésre a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról című kutatási programsorozat.

A kutatási program az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kutatásetikai Bizottságának 2022/199 számú etikai engedélye alapján valósult meg.

Az eredmények részletes kiértékelése jelenleg is zajlik. Az összefoglaló gyorsjelentés ezen a linken, az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézet kutatási jelentése innen érhető el.

Köszönjük a beérkezett válaszokat!

A Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó vizsgálat mellett 2022 októberében reprezentatív mintás kutatást végeztünk Magyarország, Szlovákia és Csehország 10-11. évfolyamos (iskolarendszertől függően) középiskolai tanulói körében a diákok fenntarthatóságról alkotott véleményének megismerésére.

Együttműködő szervezetek

Jelenleg az adatok kiértékelése zajlik. Az előzetes eredményeket hamarosan közzé tesszük honlapunkon.

Kutatási program 2021.

A kutatási program 2021-ben is négy hazai egyetem és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kutatásetikai Bizottságának 2021/192 számú etikai engedélye alapján zajlott. A diákoknak szóló online kérdőívet több mint 25 ezer diák töltötte ki. Az alábbi tanulmányok a 2021. évi kutatás fő eredményeit mutatják be.

Kutatási program 2020.

A kutatás hagyományteremtő szándékkal, 2020-ban kísérleti jelleggel valósult meg. A kutatás módszertanát és az eredmények feldolgozását több hazai egyetem és szervezet biztosította:

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Ember–Környezet Tranzakció Intézet, Budapest
  • Nyíregyházi Egyetem, Környezettudományi Intézet, Biológia Tanszék
  • Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Győr
  • Kecskeméti Neumann János Egyetem
  • UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága – Nevelésügyi Szakbizottság
  • Pixrating Kft.

A kutatás a vonatkozó adatvédelmi rendelkezések maximális betartásával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kutatásetikai Bizottságának 2020/162. számú etikai engedélye alapján zajlott.

Az alábbi kutatási jelentések a 2020. évi kutatás fő eredményeit mutatják be.