Fenntarthatósági Témahét

2021. április 19-23.

TÁJÉKOZTATÓ AZ ALMAZÖLD KONFERENCIÁRÓL2021. JÚNIUS 11. PÉNTEK 11.00

Kedves pedagógus!

A 2021. évben is rendhagyó módon, online kerül megrendezésre a 2021. évi Fenntarthatósági Témahetet lezáró rendezvény, az AlmaZöld konferencia és díjátadó gála.

Az egy órás rendezvényen bemutatjuk a Fenntarthatósági Témahét legfontosabb eredményeit, a különféle versenyeken és programokon részt vett legeredményesebb diákokat, tanárokat és iskolákat, valamint a díjazott pályaműveket.

A Zoom felületen szervezett online rendezvény zártkörű, azok a diákok és tanárok vehetnek részt rajta, akiknek iskolája regisztrált a 2021. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahétre vagy a PontVelem Okos Programra. Különösen számítunk azoknak a diákoknak és tanároknak a jelenlétére, akik részt vettek a 2021. évi Fenntarthatósági Témahéten meghirdetésre került verseny vagy program valamelyikén:

  • GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Verseny
  • Legaktívabb Iskola Díj
  • Fenntartható divat program Kapszulakollekció pályázat
  • ZöldOkos Kupa verseny
  • Nem térkép e táj vetélkedő
  • Diákok és tanárok a fenntarthatóságról kutatási program
  • Roots&Shoots projekt

A belépéshez szükséges linket hírlevélen keresztül vagy e-mail kiküldött meghívóban küldjük el.

Az eredményhirdetést izgalmas tudásfelmérő nyereményjátékokkal egészítjük ki, amivel 650 ezer forint értékű nyereményeket osztunk ki a rendezvény résztvevői közt. A fődíj egy 250 ezer forint értékű elektromos roller. Kérjük azokat a diákokat és tanárokat, akik szeretnének részt venni a nyereményjátékban, valós névvel jelentkezzenek be a Zoom szobába és legyen náluk okostelefon vagy számítógép/laptop, amin a versenyfeladatok megoldásait beküldhetik.

A rendezvénnyel kapcsolatos további felmerülő kérdésekben a fenntarthatosagi@temahet.hu e-mail címen adunk tájékoztatást.

Szeretettel várjuk Önt és tanítványait az AlmaZöld konferenciára!

Áder János köztársasági elnök tanórája

A Fenntarthatósági Témahét első napján bemutatásra került tanóra középiskolásoknak és általános iskola felső tagozatosoknak szól, és a Témahét minden napján megtekinthető.

Lejátszás

Online nyitórendezvény

A rendezvényen felszólaltak a Fenntarthatósági Témahét szakmai-támogató partnereinek vezetői, illetve Matolcsy Miklós, a Témahét főszervezője átadta a Zöld Tündér díjakat.

Lejátszás

Információk a 2021. évi Témahétről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2021. április 19-23. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft. A 2020/2021-es tanév kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek.

Minden hazai és határon túli nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon vehet részt a témahéthez kapcsolódó programokon, illetve szervezheti meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat.

Kérjük, csatlakozzon a kezdeményezéshez és regisztrálja iskoláját a 2021. évi Fenntarthatósági Témahétre!

Regisztrálni 2021. május 10-ig van lehetőség.

TEMATIKA

2021. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek. E témák köré épülnek az óravázlatok, a mintaprojektek és az országos kísérő programok is.

Online tanórák

A Fenntarthatósági Témahetet támogató szakmai szervezetek szakemberei online tanórákat tartanak a Témahét minden napján. Az online tanórák előadóiról, témáiról és a tanórák időpontjairól az ONLINE ÓRAREND nyújt tájékoztatást. Az aktuális tanóra a Fenntarthatósági Témahét honlap főoldalán lesz megtekinthető, majd a vetítés után a tanóra videófelvétele az ÓRATERVEK, MINTAPROJEKTEK menüpontban lesz elérhető.

Óratervek, mintaprojektek

A megadott témákat három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével ajánljuk feldolgozni, amelyek 2021. március 10-től online letölthetők az ÓRATERVEK, MINTAPROJEKTEK menüpont alatt. A felkészüléshez, az egyes témák feldolgozását segítő oktatócsomagok állnak a pedagógusok rendelkezésre, amelyek tartalmazzák az egyes kiemelt témához kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat.

Tovább

Programok, versenyek

A témák elmélyítésére hazai és nemzetközi kísérő programok – többek között a Jane Goodall Intézet programja – valamint versenyek és pályázatok kerülnek meghirdetésre. Ezek részletei 2021. február 22-től a PROGRAMOK és a VERSENYEK menüpontokban olvashatók.

A ZöldOkos Kupa ebben az évben is megrendezésre kerül, a versenyről további információ a VERSENYEK menüpont alatt és a zoldokoskupa.hu honlapon találhatók.

Diákok és tanárok a fenntarthatóságértkutatási program

A tervezett kutatás a diákoknak és tanáraiknak a fenntarthatóságról alkotott véleményét kívánja felmérni. A kutatás célja továbbá a Fenntarthatósági Témahéten részt vett diákok és tanárok Témahéten szerzett tapasztalatainak felmérése is. A kutatás kiemelt célcsoportjai a 10-18 éves, felső tagozatos és középiskolás diákok illetve bármely általános- és középiskolában oktató pedagógus. 2021-ben a kutatási program 2021. április 19. és május 31. között zajlik. További információ a PROGRAMOK menüpontban és a www.fenntarthatosagikutatas.hu honlapon.

A 2021-ES FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉTRE REGISZTRÁLT ISKOLÁK

Digitális alkalmazások

A Digitális Témahéttel való együttműködés keretében a 2021. évben is kiemelten támogatunk minden olyan digitális alkalmazást, amely játékossá teszi a diákok tanulási folyamatát. A Pénziránytű Alapítvány ökológiai ismereteket és pénzügyi tudatosságot fejlesztő mobilalkalmazást készített, elsősorban a középiskolás korosztály számára. A Zöldiránytű app a diákok napi rutinjából kiindulva, először a mindennapi higiéniához, öltözködéshez, közlekedéshez, étkezéshez, a barátokkal való kommunikációhoz nyújt pénztárca-, egyben környezetkímélő ötleteket.

Zöldiránytű APP— Zöld pénzügyek középiskolásoknak.

Töltsd le az applikációt, és mentsd meg a világot vidám küldetésekkel! VEDD FEL A KESZTYŰT A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS ELLEN, ÉS CSINÁLD VÉGIG A JÁTÉKOS KÜLDETÉSEKET ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKÉRT! RÁADÁSUL NEM CSAK A KÜLDETÉSEKET DÍJAZZUK, HANEM AZT IS, HA MINÉL TÖBB BARÁTODAT MEGHÍVOD! Az APP-ot letöltő, és a néhány perc alatt megoldható kihívásokat teljesítő fiatalokra ugyanúgy milliós nyeremények várnak, mint az iskolákra, vagy azokra, akinek az ajánlásával a legtöbb új tag csatlakozik az APP-hoz!

Jelvények letöltése

KAPCSOLAT

Bármilyen javaslat, kérdés, észrevétel esetén bátran forduljon hozzánk az alábbi e-mail címen: fenntarthatosagi@temahet.hu!

Telefonos elérhetőség: +36-30/590-20-85