Külső látogatási helyszínek

FOGADÓSZERVEZETEK SZÁMÁRA

A Fenntarthatósági Témahetet támogató szakmai szervezetek saját helyszíneiken, változatos programokkal fogadhatják az oda érkező iskolásokat a Témahét ideje alatt.

Ha az Önök szervezete is foglalkozik a fenntarthatóság témakörével, és szeretnék bemutatni munkájukat a diákoknak, Önkéntes Programunk lehetőséget kínál arra, hogy felajánlják saját izgalmas rendezvényeiket a diákcsoportoknak. A Témahét szervezőcsapata segít összekötni Önöket az érdeklődő iskolákkal. A választható helyszínekre és időpontokra online űrlap kitöltésével jelentkezhetnek azok az iskolák, akik regisztráltak a 2024. évi Fenntarthatósági Témahétre.

A jelentkezés menete

  • 1. Programok feltöltése: Találják ki, hogy milyen izgalmas programmal várják a Témahétre jelentkezett csoportokat. Regisztrálják szervezetüket és a felajánlott programot, programokat!
  • 2. Programok publikálása: A felajánlott programok előreláthatóan 2024. március közepén fognak megjelenni a Témahét honlapján, ahol az iskolák böngészhetnek a különböző lehetőségek között.
  • 3. Intézmények jelentkezése: Az iskolák kizárólag ezen a felületen tudnak jelentkezni a számukra legérdekesebb programokra. Egyszerű és átlátható módon választhatnak az elérhető lehetőségek közül.
  • 4. Kapcsolatfelvétel: Miután egy iskolai csoport jelentkezett egy fogadószervezet által felajánlott programra, a rendszer automatikusan e-mailben összeköti az iskolát az adott szervezettel, annak érdekében, hogy a látogatás részleteit egyeztessék.
  • 5. Részletek egyeztetése: Igény esetén a Témahét ügyfélszolgálata is segíti az egyeztetés folyamatát.

Csatlakozzanak Önök is a programhoz! Bármilyen kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal a fenntarthatosagi@temahet.hu email címen.

PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA

A Fenntarthatósági Témahetet támogató szakmai szervezetek saját helyszíneiken, változatos programokkal fogadhatják az oda érkező iskolásokat a Témahét ideje alatt.

Ha Ön is szeretne osztályával egy izgalmas külső helyszínen való programon résztvenni, böngésszen az elérhető lehetőségek közül!

Ha ismer olyan szervezetet, szakembert, akit szívesen meglátogatna a Témahét ideje alatt, de nem regisztrált az Önkéntes programban, küldjön neki felkérő levelet a letölthető sablon segítségével!

A letölthető, és személyre szabható oklevéllel az iskola megköszönheti a fogadószervezet számára a látogatási lehetőséget. A letöltött PDF formátumú oklevélben levő szövegdobozok szerkesztéséhez sima Adobe Acrobat program megfelelő.

A választható helyszínekre és időpontokra jelentkezési lap kitöltésével jelentkezhetnek az iskolai csoportok. A kiválasztott időpontra kattintva felugrik a jelentkezési lap.
Ezek a csoportok a fenntarthatosagi@temahet.hu e-mail címről kapnak megerősítő értesítést arról, hogy pontosan mikor és hová tudnak külső látogatási helyszínre elmenni. Az iskolai csoportok a beérkezés sorrendje alapján kerülnek kiválasztásra.

BÖNGÉSSZEN AZ ELÉRHETŐ PROGRAMOK KÖZÖTT!

A Természet Iskolája
Alföldvíz Zrt.
BÁCSVÍZ Zrt.
Balatonfüredi Turisztikai Egyesület
Bay Zoltán Kutatóközpont
BKV Zrt.
BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ
Büttner Kft.
DALERD Délalföldi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Duna-Dráva Cement Kft.
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár
ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRT Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep
ÉRV Zrt. Csúcsvízmű Szolgáltatási Üzem
ÉRV Zrt. Dél-borsodi Szolgáltatási Üzem
ÉRV Zrt. Hasznosi Szolgáltatási Üzem
ÉRV ZRt. Lázbérci Víztározó és Vízmű
ÉRV Zrt., Keleti Üzemmérnökség, Ózdi Szolgáltatási Üzem
ÉRV Zrt., Nyugati Üzemmérnökség, Mátrai Szolgáltatási Üzem
ESG Green Global Zrt.
Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.
FCC Hódmezővásárhely Kft.
FCC Magyarország Kft.
Fővárosi Állat- és Növénykert
Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Turisztikai és Természetismereti Központ,
Hol vagy, Kajla?
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.
Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti FőosztályÉlelmiszer és Vegyipari Laboratórium
Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály
Igazságügyi Minisztérium, Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti Főosztály, Mechanikai és Villamos Laboratórium
Kaposvár MJV Önkormányzata- Ökomenedzser Iroda
KASZó Zrt.
KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. Minőségvizsgáló Laboratórium
Kecskeméti Arborétum
Körber Hungária Kft
Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem GRTDIEgy kisváros zártkerti övezetében kialakított diverzifikált kiskertben csoportos gyakorlati foglalkozások keretei között a tanulók megismerkedhetnek a hagyományos kert-gazdálkodás alapjaival. A diákok alapvető ismereteket sajátíthatnak el az élelmiszer önrendelkezéssel, hulladékmentes kertészettel és a fenntartható agrárgazdálkodással kapcsolatban.
Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
Mathias Corvinus Collegium
MÁV Magyar Államvasutak Zrt.A Fenntarthatósági Témahét keretén belül Nagykanizsán modern, fenntartható vasúti mosó kulisszaititkaival várja az érdeklődőket a MÁV-START. A modern és környezetbarát berendezés révén naponta akár 70-80 kocsit is megtisztíthatnak kívülről. A járműtisztítási tevékenységet segíti a Nagykanizsán elkészült modern, környezetbarát mosócsarnok. Korábban ott csak kézi mosásra volt lehetőség. A vasúttársaság saját keretéből, mintegy 400 millió forintért megépült kocsimosó kapacitása teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett.
Mecsekerdő Zrt.
Miskolc MJV Önkormányzat Ökomenedzser Iroda
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola
Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Nilfisk Production Kft.
Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet
NYÍRSÉGVÍZ Zrt.
OTP Fáy András Alapítvány
Pannon Egyetem
PET Kupa Egyesület
Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskola
RDE Harghita
SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft.
SEFAG Zrt.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szennai Skanzen
Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet
Személyközpontú Világért Alapítvány
Szent Imre Katolikus Általános Iskola
Szombathelyi Erdészeti Zrt.
SZTE Mérnöki Kar
Tourinform Csongrád
Tourinform Debrecen
Tourinform iroda Bükfürdő
Tourinform Kaposvár
Tourinform Kiskunmajsa
Tourinform Nagykanizsa
Tourinform Pécsvárad
Tourinform Ráckeve (Ács Károly Művelődési Központ)
Tourinform Szeged
Vérteserdő Zrt.
Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
Vörösmarty Mihály Könyvtár
Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

A Természet Iskolája


Az év természeti értékei a Debreceni ErdőspusztánSzeretettel hívok Minden érdeklődőt egy közös erdei programra, ahol az év természeti értékeit ismerhetik meg testközelben, fókuszban a Hajdú-Bihar vármegyében láthatókat. Egy szakvezetett, interaktív elemekkel tarkított közös természettúrán keresztül felfedezzük a tavaszi erdő titkait. Utazás lehetősége: különvonat, mely fizetendő- Zsuzsi Erdei Vasút
Fő témák:Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:Debrecen-HármashegyCsoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

Alföldvíz Zrt.


Látogatás a szennyvíztisztító-telepenA vendégek megismerhetik a szennyvíiztisztítás gyakorlatát és egy előadás keretében betekintést kapnak a helyes csatornahasználatról.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:5600 Békéscsaba, KisrétCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 26, péntek

Látogatás a szennyvíztisztító-telepenA vendégek megismerhetik a szennyvíiztisztítás gyakorlatát és egy előadás keretében betekintést kapnak a helyes csatornahasználatról.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:6640 Csongrád, Körös-torokCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

Látogatás a víztoronybaA vendégek víztorony látogatásával betekintést nyerhetnek az ivóvízelláátás mindnennapjaiba, illetve a torony felső szintjéről eléjük tárol a makói panoráma. Egyszerre 15 gyermek mehet fel, akikhez 3 fő pedagógus szükséges.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:6900 Makó, Návay Lajos tér 3.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

BÁCSVÍZ Zrt.


A Föld napjaVíziközműszolgáltatóként, a vízműves munkatársaikkal együtt, küldetésünknek tekintjük, hogy fejlesszük a különböző korcsoportok felelősségvállalását a takarékos vízfelhasználás, a vízbázisvédelem, illetve a környezettudatos szennyvízelvezetéssel, -tisztítással kapcsolatban.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Kecskeméti szennyvíztisztító telep Kecskemét, Mindszenti krt. 36. és Kiskunfélegyházi szennyvíztisztító. telep Kiskunfélegyháza, Csongrádi út 33.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő

Balatonfüredi Turisztikai Egyesület

Balatonfüredi Turisztikai Egyesület

Séta Balatonfüreden az értékeink nyomábanA Séta Balatonfüreden az értékeink nyomában című program egy 1 órás városnéző programsorozat helyi idegenvezetővel Balatonfüreden, a reformkori városrészben. A sétát 7.,8. osztályos általános iskolásoknak ajánljuk, vagy középiskolából harmad-, illetve negyedévesek részére. A csoportok maximum létszáma 25-25 fő.
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 2. Huray VillákCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Bay Zoltán Kutatóközpont

Bay Zoltán Kutatóközpont

Egy nap a kutatók nyomábanFenntartható. Tudatos. Fejlődés. Ez a három kulcsszó Kutatóközpontunk vezérfonala, amely alapján a munkánkat végezzük. De mit tehet egy Kutatóközpont a fenntarthatóságért? Gyere el hozzánk, és nézzük meg együtt, hogy a műanyag lehet jó dolog, vagy éppen, hogy egy kísérlet is lehet fenntartható. Az elektromikroszkópunk pedig arra vár, hogy megmutassa, hogy egy parányi dolog is lehet hatalmas.
Fő témák:Egyéb, Körforgásos gazdaságKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1116 Budapest, Kondorfa u. 1.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök

BKV Zrt.


BKV telephelylátogatásCAF villamosok karbantartása és a járművezető-képzés bemutatása
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Száva kocsiszín - Üllői út 197.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

BKV Zrt.


BKV telephelylátogatásEgy XXI. század elvárásainak megfelelő kocsiszín bemutatása
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Fehérvári út 247.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Budapesti Közlekedési Központ

Budapesti Közlekedési Központ

Fenntartható városi közlekedés - interaktív előadás2x 45 perces interaktív előadás a fenntartható városi közlekedésről a BKK Rumbach Sebestyén utcai központjában.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19-21.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Büttner Kft.


Alkatrészgyártás a fenntarthatóság jegyében, gyárlátogatás és előadás a nagyatádi Büttner Kft-nél1. Cégbemutató prezentáció (a Büttner Kft történetének és profiljának áttekintése, fő tevékenységi területek bemutatása) 2. Fenntarthatósági törekvések bemutatása - Energiahatékonyság (saját napelemparkunk működésének bemutatása) - Hulladékcsökkentés/újrahasznosítás (végdarabok újra hasznosítása, hulladékgazdálkodási módszerünk ismertetése) - Gyártási folyamatok (energiatakarékos gyártási módszerek, elektromos autótöltő bemutatása) - Terméktartósság és tervezés (alkatrészek élettartamának növelési technológái) - Társadalmi felelősségvállalás 3. Üzembejárás 4. Rövid kvíz, a látottak átbeszélése
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:7500 Nagyatád, Taranyi út IpartelepCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

DALERD Délalföldi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

DALERD Délalföldi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Irány az erdő!A program célja az erdő, mint életközösség megismertetése, a természetes és a telepített erdők életközösségének összevetése, az erdők ökológiai szerepének, fontosságának megértetése. Az erdészek munkájának megismertetése.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:DALERD Zrt. Erdészeti Erdei Iskola - 5700 Gyula, Bánom tanya 22.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Duna-Dráva Cement Kft.


Hulladékok cementgyári felhasználása - hozzájárulás a fenntarthatósághozCementgyári látogatással egybekötött előadás a hulladékok cementgyári felhasználásáról.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt

Telephely látogatásA DRV Zrt., a vízműtelep bemutatása helyszínbejárás keretein belül a folyamatok szemléltetésével.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Balatonalmádi, Eötvös u. 25.Csoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt

Telephely látogatásA DRV Zrt., a vízműtelep bemutatása helyszínbejárás keretein belül a folyamatok szemléltetésével.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Dombóvár, Berzsenyi u. 1Csoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt

Telephely látogatásA DRV Zrt., a szennyvíztisztító-telep bemutatása helyszínbejárás keretein belül a folyamatok szemléltetésével.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Keszthely, Festetics Gy. u. 25.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt

Telephely látogatásA DRV Zrt., a szennyvíztisztító-telep bemutatása helyszínbejárás keretein belül a folyamatok szemléltetésével.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Tapolca, Külterület 0607 hrszCsoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Zöldkönyvtári kalandok az ELTE Egyetemi Könyvtár és LevéltárbanA Fenntarthatósági témahét keretében örömmel várjuk általános és középiskolás csoportok látogatását az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár zöldkönyvtári bemutatóin. A programsorozaton a diákokat restaurátor-műhelyünk, könyvtárépületünk és zöldkönyvtári titkaink felfedezésére invitáljuk. Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal. A restaurátori munka célja természetes anyagok felhasználásával a muzeális gyűjteményünk történeti és esztétikai értékének megőrzése, élettartamának meghosszabbítása különböző restaurálási eljárások és preventív konzerválási technikák segítségével. Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink. A Szkalnitzky Antal tervei alapján épült könyvtárpalota kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták. A könyvtári kalauzolás során megtekinthetők az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit, megcsodálhatják a Perczel László-féle glóbusz rekonstrukcióját, és betekinthetnek Műemlékraktárunkba is, melyet a nagyközönség számára csak különleges alkalmakkal nyitunk meg. Zöldkönyvtári bemutatónkon pedig kiderül, mit tehet egy könyvtár a fenntartható fejlődés céljai eléréséért. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!
Fő témák:Hulladék, SzabadidőKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1053 Budapest, Ferenciek tere 6.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRT Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep

ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRT Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep

A Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep működésének bemutatásaA látogatók megismerhetik Salgótarján város szennyvízelvezetését, valamint a Salgótarjáni Szennyvíztisztító Telep működését. Fentieken keresztül a diákok bővíthetik ismereteiket a fenntartható hulladékgazdálkodás és a tudatos ivóvízfogyasztás területén.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:3104 Salgótarján, Sugár út 132.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

ÉRV Zrt. Csúcsvízmű Szolgáltatási Üzem

ÉRV Zrt. Csúcsvízmű Szolgáltatási Üzem

Csúcsvízmű víztisztító mű üzemlátogatásaTudatos közműhasználat hatásai vízkészleteinkre. Csúcsvízmű víztisztító mű víztisztítási folyamatainak bemutatása üzemlátogatás keretében. Társadalmi szerepvállalás fontossága és jelentősége a vízbázisvédelemben.
Fő témák:Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:3563 Hernádkak, Kazinczy F. u. 1.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

ÉRV Zrt. Dél-borsodi Szolgáltatási Üzem

ÉRV Zrt. Dél-borsodi Szolgáltatási Üzem

Tiszaújvárosi víztermelő és tisztító telep üzemlátogatásaTudatos közműhasználat hatásai vízkészleteinkre. Tiszaújvárosi víztermelő és tisztító telep víztisztítási folyamatainak bemutatása üzemlátogatás keretében. Társadalmi szerepvállalás fontossága és jelentősége a vízbázisvédelemben.
Fő témák:Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:3580 Tiszaújváros, Szederkényi útCsoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

ÉRV Zrt. Hasznosi Szolgáltatási Üzem

ÉRV Zrt. Hasznosi Szolgáltatási Üzem

Víztározó és víztisztító mű látogatásRövid üzemlátogatás és víztározó bemutatása, figyelemfelhívás a tudatos ivóvíz felhasználás fontosságára.
Fő témák:Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Pásztó külterület 010/3 vízműtelepCsoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

ÉRV ZRt. Lázbérci Víztározó és Vízmű

ÉRV ZRt. Lázbérci Víztározó és Vízmű

A Lázbérci Víztározó és Vízmű látogatása. Bemutatásra kerül a felszíni víztározás és a víztisztítás folyamata.A víztározó gátján és tanösvényén 2 km séta közben történő bemutatás. - elhelyezkedés - megvalósítás - műszaki, építészeti, gépészeti megoldások - vízgazdálkodási feladatok Az Ivóvíztisztítás bemutatása a korszerű, membrántechnológiát alkalmazó Vízmű bejárása során.
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:3642 Bánhorváti, Lázbérci útCsoportlétszám:maximum 25 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda

ÉRV Zrt., Keleti Üzemmérnökség, Ózdi Szolgáltatási Üzem

ÉRV Zrt., Keleti Üzemmérnökség, Ózdi Szolgáltatási Üzem

Szennyvíztisztító telep látogatásaÓzd város szennyvízelvezetésének és az Ózdi Szennyvíztisztító Telep működésének ismertetése rövid üzemlátogatással. A tudatos ivóvízhasználat hatása a szennyvízre, a biológiai szennyvíztisztítás bemutatása, fenntarthatóság és környezetvédelem.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:3600 Ózd, Kovács-Hagyó Gy. u. 5.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda

ÉRV Zrt., Nyugati Üzemmérnökség, Mátrai Szolgáltatási Üzem

ÉRV Zrt., Nyugati Üzemmérnökség, Mátrai Szolgáltatási Üzem

Víztározó és víztisztító mű látogatásRövid üzemlátogatás és víztározó bemutatása, figyelemfelhívás a tudatos ivóvíz felhasználás fontosságára.
Fő témák:Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Parádsasvár külterület 010/1Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

ESG Green Global Zrt.


Hogyan legyünk jók - ESG és jövőközpontú gondolkodásAz ESG elvek és szabályok rendszeréről, azok céljáról és logikájáról lesz szó. A program lényege, hogy megismertesse a diákokat a környezettudatosság, társadalmi felelősségvállalás és a vállalati döntéshozatal összefüggéseivel és jelentőségével.
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1042 Budapest, Viola utca 2-4. A/2 teremCsoportlétszám:maximum 100 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.

Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.

Salgótarjáni Vízmérő Hitelesítő Labor látogatásaA Salgótarján Losonci út 44. szám alatt működő VÍZMÉRŐ HITELESÍTŐ LABOR -ban, a látogatók megtekinthetik a vízmérők szerkezeti felépítését. Megismerhetik a működésük elvét. Betekintést nyerhetnek a vízmérő újrahasznosítás és a vízmérő hitelesítés folyamatába.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Salgótarján Losonci út 44. (Sportcsarnok mellett)Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

FCC Hódmezővásárhely Kft.

FCC Hódmezővásárhely Kft.

Üzemlátogatás - FCC Hódmezővásárhely Kft.üzemlátogatás komposztáló, bálázó, hulladéklerakó üzem és létesítményei
Fő témák:HulladékKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:H-6800 Hódmezővásárhely, Nagysziget tanya 18.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

FCC Magyarország Kft.


Üzemlátogatás - FCC Magyarország Kft.üzemlátogatás - 1,5 órás séta, rdf üzem, bálázó és válogató üzem, komposztáló üzem és hulladéklerakó üzem és létesítményei
Fő témák:HulladékKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:2360 Gyál, Kőrösi út 53.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fővárosi Állat- és Növénykert

MadárvédelemMadárvédelem: A Fővárosi Állat- és Növénykertben tett sétánk során megismerkedünk a kertben lakó madarak egy kisebb csoportjával. Miért fontosak a madarak? Hogyan tudjuk őket védeni, segíteni? A program csak előzetes regisztrációval látogatható. A foglalkozás időtartama 45 perc. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11 000Ft/csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, melyről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1146 Budapest Állatkerti krt. 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
Fővárosi Állat- és Növénykert

Méhsejtben életciklus - kézműves foglalkozásMéhsejtben életciklus: A témahét kapcsán megragadjuk a lehetőséget, hogy az egyik legismertebb beporzókat, a méhek fejlődését vegyük górcső alá. Háttér elkészítése buborékfóliás festéssel, méhsejt (hatszög) kivágása kartonból, ragasztás, életciklus apróbb, finomabb vágásai, tűfilc használat-feliratozás, arányos elhelyezés. A foglalkozás végén minden gyerek magával viheti alkotását, s ha lehetőség van rá, akár egy nagy közös lépet is kirakhatnak az osztályterem egyik sarkában, emlékezve a beporzók fontosságára. Ajánlott korosztály 1-3. évfolyam A foglalkozás időtartama: 45 perc A program csak előzetes regisztrációval látogatható. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11 000Ft/ csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, melyről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:1146 Állatkerti krt. 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 26, péntek
Fővárosi Állat- és Növénykert

Repülő állatok a VarázshegybenRepülő állatok a Varázshegyben: A Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegy kiállításában barangolunk egy órát és ismerkedünk meg közelebbről a repülésre képes állatokkal: különböző ízeltlábúakkal és a denevérekkel. A program csak előzetes regisztrációval látogatható. A foglalkozás időtartama 45 perc. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11 000Ft/csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, melyről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1146 Budapest Állatkerti krt. 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök
Fővárosi Állat- és Növénykert

Természeti határozó - kézműves foglalkozásTermészeti határozó: Szeretnénk kedvet csinálni a gyerekeknek, hogy kirándulással, természetjárással töltsék szabadidejüket akár csapatosan vagy akár családosan. Egy kis kézi határozót készítünk vágás-ragasztás technikával, amit, ha magukkal visznek, s nyitott szemmel járnak, fajmeghatározásban lehet segítségükre. Olyan növény- és állatfajok kerülnek majd a határozó keretre (tetszés szerint összeválogathatók), amikkel egy tavaszi kirándulás során a budai, pilisi erdők-mezők járása közben találkozhatnak a kalandorok. Azonban szerepel a listában néhány olyan faj is, amiért nem szükséges túrabakancsot húzni, elég csak egy városi “zöld területre”, parkba kilátogatni. Bár kétségtelen, hogy az előbbi sokkal több pozitív hatással van lényünkre. Ajánlott korosztály 4-6. évfolyam A foglalkozás időtartama: 45 perc A program csak előzetes regisztrációval látogatható. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11 000Ft/ csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, melyről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:1146 Állatkerti krt. 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda
Fővárosi Állat- és Növénykert

VadállatvédelemVadállatvédelem: A Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő munkájával ismerkedünk meg sétánk során. Megnézzük, hogy mit is tehetnek az állatkertek a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok védelméért. Bepillantást nyerhetünk a fajvédelmi tevékenységeinkbe és megtudhatjuk többek között azt is, hogy mi is egy fajkoordinátor feladata. A program csak előzetes regisztrációval látogatható. A foglalkozás időtartama 45 perc. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11 000Ft/csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, melyről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1146 Budapest Állatkerti krt. 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök
Fővárosi Állat- és Növénykert

Vízparti madarakVízparti madarak: zoopedagógiai foglalkozás. A Fővárosi Állat- és Növénykertben található Nagy-tó partján tett sétánk során megfigyeljük az ott élő állatokat, megismerkedünk mozgásukkal, táplálkozásukkal, fészkelési szokásaikkal. A program csak előzetes regisztrációval látogatható. A foglalkozás időtartalma 45 perc. Program díjazása: - a zoopedagógiai foglalkozás 11000Ft/csoport - ezen felül szükséges állatkerti belépőt fizetni, mely részleteiről részletek találnak az alábbi oldalon: https://zoobudapest.com/oktatas/kedvezmenyek Amennyiben a csoport meghaladja a 30 főt, szükséges a csoport bontása - ezáltal két külön foglalkozást tartunk a csoportnak. Bármi kérdés esetén keressenek minket a zooped@zoobudapest.com címen!
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:1146 Állatkerti körút 6-12.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ

Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ

Fenntartható vadgazdálkodásA foglalkozás során a gyerekek megtekintik a "Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas" c. kiállítást, majd bejárják a Party István vadászattörténeti tanösvényt. A tanösvény a vadászati kultúrát mutatja be, hangsúlyozva a hosszú távú fenntarthatóságot, a természetes élőhelyek és életközösségek megőrzését, kifejezetten a vadállomány és környezete közötti egyensúlyra összpontosítva.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:7142 Pörböly, Bajai út 100.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök
Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ

Tartamos erdőgazdálkodásRövid gyalogtúra a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola közelében. Ismerkedés a Gemenci erdő kialakulásával, az erdő életközösségével, a fenntartható erdőgazdálkodással.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:7142 Pörböly, Bajai út 100.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft

Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft

Parkséta a Gödöllői Királyi KastélybanA parkséta alkalmával évszázados fák között sétálva, megismerkedhetnek a kert történetével, de betekintést kaphatnak az országos jelentőségű védett természeti terület értékeibe, növény- és állatvilágába.
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:Gödöllői Királyi Kastély, AulaCsoportlétszám:maximum 25 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Turisztikai és Természetismereti Központ,

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Turisztikai és Természetismereti Központ,

Erdő mint a fenntarthatóság szimbólumaSzakvezetett erdei túra a fenntarthatóság jegyében. A túra távja 3 km hosszú, mely Annafürdő főbb látnivalóit (vadaspark, kilátó, tó, forrás) érinti.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:7184 Lengyel, Annafürdő 176.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd

Hol vagy, Kajla?


Hol vagy, Kajla?

A 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egyik kiemelt témája a szabadidő fenntartható eltöltése. A Kajla segít, hogy minden gyerek, család és osztály izgalmasan és hasznosan tölthesse szabadidejét, miközben a kicsik játszva tanulnak Magyarországról, épített és természeti kincseinkről és a természetjárásról.

A Fenntarthatósági Témahét keretében a Témahétre regisztrált iskolák osztályai Kajla körökre látogathatnak, hogy felejthetetlen osztálykiránduláson vegyenek részt.

Ha egy tanár valamelyik Kajla körre vinné osztályát kirándulni, ezen a linken egy űrlap kitöltésével igényelhet hozzá minden diákja számára:

  • Kajla kör kiadványokat
  • Kajla karikákat
  • egy darab zöld Kajla pecsétet

A kiadványokban megtalálható az összes Kajla kör, amelyek egytől egyig, a gyerekek számára izgalmas kiránduló körtúrák. A karikákat minden diák emlékként kaphatja, hogy sokáig megmaradjon a kirándulás élménye.

A tanárok a kirándulás végén mindenkinek nyomhatnak egy különleges, zöld Kajla pecsétet akár a Kajla útlevelekbe, akár bármelyik Kajla kiadványba.

Kirándulásra fel, a Kajla körök várnak rátok!

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A levegő urai - a fenntarthatóság jegyébenInteraktív előadás és vetélkedő a levegő élővilága témában a Cégénydányádi Kastélyban és kastélyparkban. A program ingyenesen igénybevehető.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:4732 Cégénydányád, Dózsa György u. 9.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Élet a Tiszakürti ArborétumbanA témahéten az alábbi programelemeket tudjuk biztosítani: - szakvezetés az arborétumban - az arborétum rovarvilága: elméleti és gyakorlati bemutató (pl. rovarbefogási technikák) - az erdő növény- és állatvilágának bemutatása - komposztálás folyamatának megismerése - Hogyan kezeljük gyepfelületeinket az arborétumban? - Kalandozás a Balkánon. Vetítéssel egybekötött előadás. - Kézműves foglalkozásokon növényültetés és rovarhotel készítés. Az osztályok közös munkája az iskolaközösség számára. A csoportok igény szerint állíthatják össze a felsorolt elemekből a napi programjukat. A szakvezetéseket, foglalkozásokat a Közép-Tisza-Jászság Tájegység természetvédelmi őrei és az arborétum munkatársai tartják. A programon a szakvezetés ingyenes. Az arborétumi belépődíj és a kézműves foglalkozás díja a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján kifüggesztett árlista alapján fizetendő.
Fő témák:Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:5471 Tiszakürt Bolza gróf út 5.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Madarak nyomában a Hortobágyi-halastavak menténHortobágy-halastavi madarásztúra - a levegő élővilága - a hortobágyi halastavak jelentősége a madárvonulásban. A program során a Hortobágy-halastavi tanösvényen ingyenes szakvezetés keretében ismerkedhetnek meg a diákok a terület madárvilágával. Ajánlott a terepi öltözet, esőkabát, zárt túracipő, lehetőség szerint távcső. A Hortobágy-halastavi tanösvényen belépőkártya váltása szükséges, amely 1500 Ft/gyermek, 100 Ft/pedagógus.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Hortobágy-Halastó Halászbárka Fogadóközpont parkolóCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Madárvédelem a Hortobágyi VadasparkbanA Hortobágyi Vadaspark természetvédelmi tevékenységének bemutatása a madárfauna ismertetésén keresztül. A program során a Hortobágyi Vadasparkban ingyenes szakvezetés keretében ismerkedhetnek meg a diákok az aktív természetvédelmi munkával, a Vadasparkban látható fajokkal. Ajánlott a terepi öltözet, esőkabát, zárt túracipő. A Hortobágyi Vadasparkba belépőjegy váltása szükséges, amely 1700 Ft/gyermek, 100 Ft/pedagógus.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Hortobágyi Vadaspark Találkozó: HNP Látogatóközpont 4071 Hortobágy Petőfi tér 9.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

"Meteorológia, környezetvédelem és fenntarthatóság" szemléletformáló program iskolásoknak a Marczell György FőobszervatóriumbanA HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. környezetvédelmi és meteorológiai témájú játékos ismeretterjesztő foglalkozásai a pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban (1186 Budapest, Gilice tér 39.). Környezetvédelmi témájú programok: Komposztáljunk együtt a jobb levegőminőség érdekében!, Ismerkedés a környezeti zajvédelem alapjaival, Ökocímkével könnyebb a zöld választás, Mit tehetünk mi a levegőtisztaság-védelméért a mindennapokban? Meteorológiai témájú programok: Ismerkedés a meteorológiai elemekkel, Tanösvény séta: a meteorológiai műszerkert bemutatása, Hogyan keletkeznek a levegőminőségi adatok; a levegőminőség mérőkocsi működésének bemutatása A programok helyszíne: Marczell György Főobszervatórium, 1186 Budapest, Gilice tér 39. A program tervezett időtartama osztályonként összesen egy óra. A résztvevő osztályok a témához kapcsolódó kiadványokban részesülnek.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1186 Budapest, Gilice tér 39.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda
HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

„A hőmérőtől az időjárásjelentésig” – rendhagyó óra a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. főépületébenA HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. meteorológiai témájú ismeretterjesztő foglalkozásai a Kitaibel Pál utcai főépületében (1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.): • A meteorológiai könyvtár gyűjteményének bemutatása; • Ismerkedés a meteorológiai múzeumban őrzött legérdekesebb műszerekkel; • Rövidfilm az előrejelzők mindennapjairól: kik és hogyan készítik a meteorológiai előrejelzéseket?; • Te is lehetsz időjárásjelentő: látogatás és „kamerapróba” a stúdióban, ahol a napi időjárási kisfilmek készülnek (A stúdió green-box, aki zöld ruhában jön, az láthatatlanná fog válni!). A programok helyszíne: HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. Kitaibel Pál utcai főépülete, 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1. A program tervezett időtartama osztályonként összesen egy óra.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök

Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti FőosztályÉlelmiszer és Vegyipari Laboratórium

Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti FőosztályÉlelmiszer és Vegyipari Laboratórium

LaborlátogatásAz érdeklődő diákoknak lehetősége nyílik az Igazságügyi Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumába látogatást tenni.
Fő témák:EgyébKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1081 Budapest, József körút 6Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály

Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály

Internet Laboratórium bemutatásaAz előadás keretén belül lehetősége nyílik a diákoknak megismerni az Internet Laboratórium működését.
Fő témák:EgyébKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1054 Budapest, Báthory utca 10.Csoportlétszám:maximum 35 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

Igazságügyi Minisztérium, Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti Főosztály, Mechanikai és Villamos Laboratórium

Igazságügyi Minisztérium, Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti Főosztály, Mechanikai és Villamos Laboratórium

Energiatakarékos fényforrások vizsgálataA látogatók az Igazságügyi Minisztérium Mechanikai és Villamos Laboratóriumában megtekinthetik az fényforrások (LED-es izzók) vizsgálatát.
Fő témák:Tudatos fogyasztásKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1088 Budapest, József körút 6.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

Kaposvár MJV Önkormányzata- Ökomenedzser Iroda

Kaposvár MJV Önkormányzata- Ökomenedzser Iroda

Ismerkedjünk a környezetvédelemmel a KlímakuckóbanA Klímakuckóban igény szerint lehetőség van szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos nagy társasjátékra. A szelektív hulladékgyűjtés egyik fontos eleme a futószalagon való válogatás, melyet jelmezekkel együtt ki lehet próbálni. Komposztálásról, helyes szilárd tüzelésről kisfilmekkel gazdagított előadás meghallgatására is van lehetőség, illetve az energiaforrásokkal való gazdálkodáshoz kapcsolódóan is rendelkezünk játékokkal.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:7400 Kaposvár, Noszlopy utca 2.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda

KASZó Zrt.


A madarak birodalma - Lombkorona tanösvény sétaA gyerekekkel bebarangoljuk a Kaszói erdőt, megfigyeljük a madarakat a tavaszi erdőben, majd bejárjuk a Lombkorona tanösvényt, ahol a madarakkal testközelből is megismerkedhetünk.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:Kaszó, Kaszó puszta 1. ökocentrumCsoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. Minőségvizsgáló Laboratórium

KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. Minőségvizsgáló Laboratórium

Vízvizsgáló laboratórium bemutatásaIvóvíz, szennyvíz, szennyvíziszap vizsgáló laboratóriumban folyó munka ismertetése. Kémiai, fizikai és mikrobiológiai vizsgálatok bemutatása.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Kaposvár, Dombóvári út (Szennyvíztisztító telep)Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

Kecskeméti Arborétum


Szárnyas barátaink a levegőben. Túrázz az arborétumban! A fa mint megújuló energiaforrás.Szárnyas barátaink a levegőben: A madarak és a repülő rovarok varázslatos világa. Túrázz az arborétumban! Fedezzük fel együtt az arborétum csodálatos növény- és állatvilágát. A fa mint megújuló energiaforrás: A facsemetéket az erdészek elültetik, majd gondozzák, később "betakarítják", mint a búzát. A faanyagból használati tárgyak készülnek, vagy éppen otthonunk melegét adják. Lebomló szerves anyagaiból az élet csodás körforgása újraindul.
Fő témák:Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:6000 Kecskemét, Nyíri út 48.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Körber Hungária Kft


A körforgásos gazdaság a Körbernél (előadás) és gyárlátogatásA körforgásos gazdasági modell és a fenntarthatósági stratégia bemutatása, gyárlátogatással egybekötve. Termelési területek és logisztikai központ.
Fő témák:Egyéb, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:7632 Pécs, Móra Ferenc utca 72.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 26, péntek

Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem GRTDI

Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem GRTDIEgy kisváros zártkerti övezetében kialakított diverzifikált kiskertben csoportos gyakorlati foglalkozások keretei között a tanulók megismerkedhetnek a hagyományos kert-gazdálkodás alapjaival. A diákok alapvető ismereteket sajátíthatnak el az élelmiszer önrendelkezéssel, hulladékmentes kertészettel és a fenntartható agrárgazdálkodással kapcsolatban.

A fenntartható gazdálkodás alapjaiEgy kisváros zártkerti övezetében kialakított diverzifikált kiskertben csoportos gyakorlati foglalkozások keretei között a tanulók megismerkedhetnek a hagyományos kert-gazdálkodás alapjaival. A diákok alapvető ismereteket sajátíthatnak el az élelmiszer önrendelkezéssel, hulladékmentes kertészettel és a fenntartható agrárgazdálkodással kapcsolatban.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

ökotudatosság régen és most, papírmerítésA gyerekekkel párbeszédben összehasonlítást végzünk a régi idők és a mai kor fogyasztási szokásairól. Fenntartható környezet kialakításának hangsúlyozása tárgyi segítséggel. Lebomlási idők áttekintése. A program végén közös papírmerítés a résztvevőkkel.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:8360 Keszthely, Bercsényi u. 65.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Mathias Corvinus Collegium

Mathias Corvinus Collegium

How to Think about Climate ChangeWe care about climate change because we presume it will have an impact on society, and that this impact will be negative. However, this suggests that, to understand climate change's societal impact, we need not only a working theory of the climate, but also a working theory of society - what it is, what it ought to be, and how it interacts with factors like climate change. The problem we face is not that we do not understand the climate, for we do and the science of climate change is very good. Rather, the problem we face is that we do not understand society. As such, we might say that our understand of climate change is less marked by a rich understand of the science, and more marked by an impoverished understanding of ourselves.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7. / Szilágyi Erzsébet teremCsoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő
Mathias Corvinus Collegium

Hulladék érték, újrahasznosítási tippek, trükkökA "Hulladék érték, újrahasznosítási tippek, trükkök" című előadás alkalmával bemutatásra kerülnek a hulladékkal kapcsolatos problémák, azok megelőzési lépései és a legegyszerűbb újrahasznosítási lehetőségei. Várunk mindenkit szeretettel az előadásra.
Fő témák:HulladékKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.Csoportlétszám:maximum 21 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 26, péntek
Mathias Corvinus Collegium

Körforgásos gazdálkodásA körforgásos gazdaság egy napjainkban újra feltalált, de valójában évezredek óta alkalmazott módszer, mely amellett, hogy csökkenti a pazarlást és növeli a hatékonyságot, segítségünkre lehet a klímaváltozás és a környezetpusztítás elleni küzdelemben is. Ebben az interaktív előadásban megtudhatjuk, hogyan van jelen az életünkben a körforgásos gazdaság, és milyen módon válhatunk mi is részeseivé.
Fő témák:Körforgásos gazdaságKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda
Mathias Corvinus Collegium

Levegő- és klímavédelem MagyarországonA 21. század egyik legjelentősebb kihívása a klímaváltozás és a légszennyezettség növekedése. A változó és egyre szélsőségesebb időjárás, illetve légszennyezettség Földünk nagy részén okoz jelentős környezeti problémát. Európa számos nagyvárosában figyelhető meg a légszennyező anyagok magas koncentrációja. De mi a helyzet Magyarországon? Többek között erről fog szólni az előadás.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7. Mathias Corvinus Collegium (MCC)Csoportlétszám:maximum 15 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.A Fenntarthatósági Témahét keretén belül Nagykanizsán modern, fenntartható vasúti mosó kulisszaititkaival várja az érdeklődőket a MÁV-START. A modern és környezetbarát berendezés révén naponta akár 70-80 kocsit is megtisztíthatnak kívülről. A járműtisztítási tevékenységet segíti a Nagykanizsán elkészült modern, környezetbarát mosócsarnok. Korábban ott csak kézi mosásra volt lehetőség. A vasúttársaság saját keretéből, mintegy 400 millió forintért megépült kocsimosó kapacitása teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett.

Fenntartható vasúti mosó kulisszatitkai A Fenntarthatósági Témahét keretén belül Nagykanizsán modern, fenntartható vasúti mosó kulisszaititkaival várja az érdeklődőket a MÁV-START. A modern és környezetbarát berendezés révén naponta akár 70-80 kocsit is megtisztíthatnak kívülről. A járműtisztítási tevékenységet segíti a Nagykanizsán elkészült modern, környezetbarát mosócsarnok. Korábban ott csak kézi mosásra volt lehetőség. A vasúttársaság saját keretéből, mintegy 400 millió forintért megépült kocsimosó kapacitása teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett.
Fő témák:Egyéb, Fenntartható Értékek, EnergiaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Nagykanizsai járműmosóCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

Mecsekerdő Zrt.


Az erdő szerepe a körkörös gazdálkodásbanAz erdőben lejátszódó körfolyamatok: - a talaj élővilágának körforgása - a víz körforgása - az évszakok változása - a fa, mint megújuló energiaforrás Mit ad számunkra az erdő? Mit jelent a fenntartható erdőgazdálkodás? A diákok a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola közvetlen környezetében, az Almamelléki Ösbükkösben található tanösvényen végigsétálva dolgozzák fel a témát erdőpedagógiai program keretében. A program kiegészíthető erdei kisvasúton történő utazással Almamellék és Sasrét között.
Fő témák:Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:7934 Almamellék, Sasrét - Kikerics Erdészeti Erdei IskolaCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

Fedezd fel a Mecseket!A minket közvetlenül körülvevő természeti és épített környezet megismerése fontos lépés afelé, hogy kialakítsuk a gyermekekben a kötődést, s ráneveljük őket azok védelmére. MecseXplorer kiállításunk remek lehetőséget biztosít ahhoz, hogy ezt a fiatalabb generációkhoz is közelebb hozva, izgalmas és interaktív módon tegyük meg. Kiemelten a mecseki növény- és állatvilág bemutatása mellett szerteágazóan jelenik meg az ember formálta táj tematika is, szemléltetve hogyan alakította környezetét az ember különféle tevékenységei, mesterségei által a múltban, s hogyan teszi ezt ma is fenntartható módon. A kiállítás megtekintését erdőpedagógiai foglalkozással egészítjük ki a közeli Mókus tanösvényen, mely során összefonódik a játékos tanulás és a kikapcsolódás.
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Pécs, Árpádtető 5. - Mecsek Discovery CenterCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Miskolc MJV Önkormányzat Ökomenedzser Iroda

Miskolc MJV Önkormányzat Ökomenedzser Iroda

Levegőzz MiskolconTájékoztatás Miskolc levegőminőségi helyzetéről. A levegőminőség mérőhálózat és a Miskolcon a HungAIRy projekt keretében fejlesztett szenzoros mérőhálózat ismertetése. A projekthez kapcsolódó komposztálási program népszerűsítése. Miskolc levegőminőségével és a HungAIRy projekttel kapcsolatos kérdőív kitöltése ajándék egyedi fatollért.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:Miskolc, Búza tér monitor állomásCsoportlétszám:maximum 15 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola

NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola

Erdei madár- és rovarlesA terepi foglalkozás során az alföldi tölgyerdők, és a környező élőhelyek madár- és rovarvilágát fedezzük fel. A programon kiemelt hangsúlyt kap az is, hogyan tudjuk mi emberek segíteni az erdő "szárnyas" lakóit. Időjárásnak megfelelő öltözet, és erdei terephez alkalmas lábbeli szükséges a sétához.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:NEFAG Zrt. 5000 Szolnok, Kaán Károly u. 71.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Föld Napja - Fenntarthatósági témanapok 1. Méhek testközelben – élet a kaptár mélyén interaktív bemutató az Apikultúra Alapítvány közreműködésével Hogyan fűtik a méhek a kaptárt? Meddig él egy dolgozó méh?  Legyél te is turista! - ismerkedés a természetjárás szabályaival, a turistajelzésekkel a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével  Madaras tematikus séták a kertben a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja vezetésével  Kert-kvíz Természetismereti pecsétgyűjtős, játékos feladatlap, mely a Botanikus Kert bejárásával önállóan megoldható.
Fő témák:Egyéb, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:2163 Vácrátót Alkotmány u. 2-4.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda
Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Föld Napja - Fenntarthatósági témanapok 2. Méhek testközelben – élet a kaptár mélyén (interaktív bemutató az Apikultúra Alapítvány közreműködésével) Hogyan fűtik a méhek a kaptárt? Meddig él egy dolgozó méh?  Legyél te is turista! - ismerkedés a természetjárás szabályaival, a turistajelzésekkel a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével  A Jane Goodall Intézet standján rövid tematikus előadásokkal várjuk a diákokat: Zero waste életmód - hogyan csökkenthető a hulladék otthonunkban? Műanyagszennyezés – A műanyag, mint veszélyforrás Fenntartható életmód Megismerkedhetnek a Roots & Shoots természet- és környezet-védelmi hálózatot munkájával, csatlakozási lehetőségekkel. Ajánlott korosztály (10-16 év).  Lepkék testközelben - Magyar Lepkemonitoring Hálózat bemutatkozása a Bagolybükk Környezetvédelmi Egyesület közreműködésével ismerkedés az éjszakai lepkékkel, lepkeséta, ismeretterjesztés a "természetbarát kertekről"  Kert-kvíz Természetismereti pecsétgyűjtős, játékos feladatlap, mely a Botanikus Kert bejárásával önállóan megoldható.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök
Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Föld Napja - Fenntarthatósági témanapok 3. Élmény és tanulás: 3-4. osztályos korosztályt környezetismereti játékok fogadják a Kúria körül kihelyezett standokon az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógus hallgatóival.  A Jane Goodall Intézet standján rövid tematikus előadásokkal várjuk a diákokat: Zero waste életmód - hogyan csökkenthető a hulladék otthonunkban? Műanyagszennyezés – A műanyag, mint veszélyforrás Fenntartható életmód Megismerkedhetnek a Roots & Shoots természet- és környezet-védelmi hálózatot munkájával, csatlakozási lehetőségekkel. Ajánlott korosztály (10-16 év).
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:2163, Vácrátót Alkotmány u. 2-4.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Maradék nélkülA Nébih Maradék nélkül programja kiemelten fontos célként kezeli az élelmiszerpazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosság növelését. A Maradék nélkül tanóra a legfontosabb élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze az általános iskolás korosztály számára.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:1024 Budapest, Petrezselyem u. 7-9.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Fenntartható Jövő: Kreatív Kaland a KözépiskolásoknakA Fenntarthatósági Hét keretein belül Intézetünk a Nemzetközi és Európai Szakkollégiummal együttműködve szervez egy interaktív délelőttöt egy középiskolás osztály számára. A. délelőtt során a diákok kreatív oktatási módszerekre építve ismerhetik meg a fenntarthatóság fogalmát, majd kisebb csoportokba osztva olyan játékos feladatokon keresztül, mint a reklámforgatás vagy a plakátkészítés, dolgozhatják fel a Fenntarthatósági Hét különböző aspektusait. 9:00-9:05 Köszöntő (Czippán Katalin, KFI) 9:05-9:20 Rövid prezentáció a fenntarthatóságról 9:20-10:30 Csoportos foglalkozás 10:30-10:55 Csoportok munkáinak bemutatása 10:55 Zárszó, távozás
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Orczy Úti Kollégium A-D multimédiás terem (1089 Budapest, Orczy út 1.).Csoportlétszám:maximum 40 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Nilfisk Production Kft.


Gyárlátogatás1. Bemutatkozás Gyárlátogatásunk egy barátságos köszöntéssel és rövid bevezetéssel kezdődik a Nilfiskről általában és a fenntarthatósági témákról, amik egy gyár életében fontosak. 2. Gyárbejárás Az alapvető biztonsági tájékoztatás után, ami a biztonságos látogatás alapja, elindulunk egy körülbelül 1 órás gyártúrára. Itt közelről tudjuk megmutatni a folyamatokat és technológiákat, amelyek az itt gyártott gépekre, berendezésekre jellemzőek. 3. Befejezés és kérdésfeltevő kör A gyárlátogatásunkat egy interaktív kérdés-válasz kör zárja, ahol lehetőséget kaphat mindenki arra, hogy feltegye nyitott kérdéseit akár fenntarthatósági kérdésekben, akár a Nilfiskkel kapcsolatban.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:2313 Szigetszentmiklós, Nilfisk Production Kft. recepció, ÁTI Sziget Ipari ParkCsoportlétszám:maximum 15 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

Gyárlátogatás1. Bemutatkozás Gyárlátogatásunk egy barátságos köszöntéssel és rövid bevezetéssel kezdődik a Nilfiskről általában és a fenntarthatósági témákról, amik egy gyár életében fontosak. 2. Gyárbejárás Az alapvető biztonsági tájékoztatás után, ami a biztonságos látogatás alapja, elindulunk egy körülbelül 1 órás gyártúrára. Itt közelről tudjuk megmutatni a folyamatokat és technológiákat, amelyek az itt gyártott gépekre, berendezésekre jellemzőek. 3. Befejezés és kérdésfeltevő kör A gyárlátogatásunkat egy interaktív kérdés-válasz kör zárja, ahol lehetőséget kaphat mindenki arra, hogy feltegye nyitott kérdéseit akár fenntarthatósági kérdésekben, akár a Nilfiskkel kapcsolatban.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:8800, Nagykanizsa, Vámház u. 1.Csoportlétszám:maximum 15 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet

Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet

Szeparációs kihívás: laboratóriumi bemutató hulladékkezelés témakörbenA program során laboratóriumi kísérletekkel mutatjuk be a hulladékkezelés lépéseit, megismerkedhetnek a résztvevők azokkal a berendezésekkel,amelyekkel fémek,műanyagok,egyéb hulladék összetevők szeparálhatók. A szepráció elengedhetetlen része az újrahasznosítási folyamatnak.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Miskolci Egyetem, főbejáratCsoportlétszám:maximum 15 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

NYÍRSÉGVÍZ Zrt.


Hogyan kerül az ivóvíz a csapokba, mi történik a lefolyókon leengedett szennyvízzel?Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és még a megyeszékhelyen is csak kevesen tudják, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szolgáltatási területén honnan is kerül a tiszta ivóvíz a csapokba és a poharakba, és miért olyan fontos, hogy napjainkban az ivóvízre kiemelten vigyázzunk. A XXI. század elején már az ivóvíz az egyik legnagyobb érték, amelyre magunk és a következő nemzedékek érdekében kiemelten figyelnünk kell. A társaság munkavállalói folyamatosan és hozzáértően végzik a feladataikat, ez önmagában azonban már kevésnek bizonyul. Szükség van a szélesebb körben történő felvilágosító tájékoztatásra és szemléletformálási tevékenységre, különösen a fiatalabb generáció számára mindannak érdekében, hogy megértsék és elfogadják, jelenünkben és a jövőben miért olyan életbevágó vizeink védelme, miért éri meg minden szempontból vezetékes ivóvizet fogyasztanunk, és miért kell kiemelt figyelmet fordítanunk a szennyvízelvezetésre, szennyvíztisztításra. A Földön véges a fogyasztható édes vízkészlet mennyisége, és sajnos a környezet szennyezése is eddig soha nem látott méreteket öltött, ezért mindannyiunk tudatos, közös összefogására van szükség ahhoz, hogy az utánunk következő generációk is egészséges ivóvízhez jussanak, és tiszta környezetben élhessenek. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. elkötelezett munkatársai vállalják, hogy a nyíregyházi Tó utcai központukban található víztermelő és szennyvíztisztító maketteken bemutatják a víz és a szennyvíz útját a kitermeléstől a tisztított szennyvíz befogadókba történő visszaengedéséig. A látogató diákok egy interaktív előadás keretében beszélgethetnek a víz körforgásáról, eloszlásáról, a vízfogyasztási szokásokról, a vízzel kapcsolatos tevékenységek tudatos használatáról, valamint betekintést nyerhetnek a Központi Laboratórium és a Diszpécserközpont munkájába. A Nyíregyházi I. sz. szennyvíztisztító telephelyen pedig a maga valójában végig kísérhetik a szennyvíz útját a telepre érkezéstől a tisztított szennyvíz befogadókba történő visszaengedéséig.
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Nyíregyháza, Tó utca 5. Nyírségvíz Zrt.; Nyíregyháza, Westsik V. utca 1. Nyíregyházi I. sz. szennyvíztisztító telepCsoportlétszám:maximum 25 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

OTP Fáy András Alapítvány

OTP Fáy András Alapítvány

Fenntarthatóság és üzlet stream előadásFenntarthatóság és üzlet (11-12. évfolyam) A modul fő célja az, hogy a gazdaság és a fenntarthatóság kapcsolatáról nyújtson információt a diákoknak. Az oktatási anyagból a diákok megtudhatják, hogy mit jelent a fenntarthatóság fogalma, és milyen kezdeményezések vannak a világban a fenntarthatóság megvalósítására. A zöldgazdaság és a körforgásos gazdaság bemutatásával képet kaphatnak arról, hogy hogyan gazdálkodhatunk úgy, hogy közben a természeti erőforrásokra, a környezetünkre is odafigyelünk. A diákok példákon keresztül ismerkedhetnek meg olyan vállalati kezdeményezésekkel, amelyek a fenntarthatóságot segítik elő, a modul végén pedig arról hallhatnak, hogy az Európai Unió mit tesz az éghajlatváltozás és a környezetkárosítás megszüntetése érdekében. Az elméleti anyagot érdekes feladatok egészítik ki, amelyek segítségével a diákok elmélyíthetik és ellenőrizhetik tudásukat.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:1068 Budapest, Benczúr utca 26.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
OTP Fáy András Alapítvány

Környezetgazdálkodás e-learning tananyagKörnyezetgazdálkodás témakörben érhető el az online kurzus, az 5-12. évfolyamok számára. Az e-learning tartalmak prezentációkkal, játékos tudásfelmérő tesztekkel, videós és interaktív modulokkal színesített tananyagok, előre felvett tananyagok. Lehetővé teszik azt, hogy a pedagógusok a tanév során, szabadon választott időpontban, változatos témákkal színesítsék a tantermi oktatást cc. 40-45 percben. Helyszín, időpont: országosan elérhető 2024. 06.21-ig A program streaming formában korlátlanul elérhető 06.21-ig. Amennyiben nincsen szabad időpont a jelentkezési felületen, kérjük email-ben jelezzék nekünk a szervezes@temahet.hu címen!
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1068 Budapest, Benczúr utca 26.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
OTP Fáy András Alapítvány

Környezetgazdálkodás stream előadásKörnyezetgazdálkodás (5-8. és 9-12. évfolyam) A modul fő célja a környezetgazdálkodás, környezettudatosság, és a fenntartható fejlődés témáinak bemutatása, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni felelősségre. Az alapvető fogalmak megismerését követően a megújuló energiaforrások és a fenntartható fejlődés témája kerül kibontásra. Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos tényezők rávilágítanak az egyén hétköznapi döntéseinek szerepére is.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:1068 Budapest, Benczúr utca 26.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
OTP Fáy András Alapítvány

Környezetgazdálkodás tréningA képzések élményszerzésen alapulnak, ami támogatja a tudásátadást és szemléletformálást. A csoportok szervezetten érkeznek és kiscsoportokban vesznek részt a 4 órás időtartamú foglalkozásokon. Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett nyíregyházi oktatóközpont modern, trendi technikai és design elemekkel felszerelt oktatási és közösségi terei úgy kerültek kialakításra, hogy ezáltal is hatékonyabb, élvezhetőbb legyen a tanulási folyamat. Elérhető tréning: 11-12. évfolyamos tanulók számára 4 óra időtartamú jelenléti tréning Környezetgazdálkodás témakörben. • A környezettel kapcsolatos alapvető fogalmak tisztázása • A környezet szennyezése és kihasználása, az erőforrások végessége és a megújuló energiaforrások szerepe • A beruházások, fejlesztések hatásai az épített és természeti környezetre, valamint a környezetvédelem mindenhatósága és a gazdasági fejlődésben való lemaradás lehetősége • Az ingatlanfejlesztés társadalmi szempontjai • A fenntartható fejlődés – a környezettel való megfelelő gazdálkodás, vagyis a gazdasági eredményesség és a környezet védelmének megfelelő aránya • Ökológiai lábnyom és biokapacitás
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:4400 Nyíregyháza, Rákóczi u. 1.Csoportlétszám:maximum 35 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök

Pannon Egyetem


Green UP Start - Fenntarthatósági Nyílt NapA Fenntarthatósági Témahét keretében a Pannon Egyetem izgalmas, interaktív programokkal várja a fenntarthatóság és intézményünk iránt érdeklődő, elsősorban középiskolás, gimnáziumi csoportokat 2024.04.22-én Veszprémben. * Fenntarthatósági Kalandtúra interaktív csapatverseny * Laborlátogatások * Zöld munkakörök - zöld karrier pályaorientáció * Klímaper szituációs játék * 2030 SDGs Game kártyamódszer Előzetes regisztráció 2024.04.15-ig.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:8200 Veszprém, Egyetem utca 10.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő

PET Kupa Egyesület


Folyómentő fiatalok akcióbanA Föld napja alkalmából a PET Kupa utánpótlás csoportja az UP önkéntesei fognak mesélni, főként a csoport megalakulásáról, nagyobb projektről, mint például az IPK (Ifjúsági PET Kupa) vagy a Nagy Károly pályázat. Beszélni fogunk az ötletről és, hogy hogyan alakult meg a csoport. Történetekkel és élményekkel mutatjuk be, hogy milyen a PET Kupánál felnőni. Majd szó lesz az IPK-ról, melyben megtapasztalhattuk, milyen mentorálni csapatokat. Végül pedig az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjról beszélünk, melyben nemzeti nyertes lett az UP csapata.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, SzabadidőKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:Budapest Öböl utca 1.Csoportlétszám:maximum 50 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő

Folyómentő kiállításSzerinted lehet a szemétszedés közösségi élmény? Vagy a hulladékból innováció? Lépj a fedélzetre, nézz jól körül, majd helyezkedj el kényelmesen és hallgasd meg a petkalózok élménybeszámolóját. Történeteik elrepítenek a Tisza varázslatos ártéri erdeibe, vagy egy lakatlan szigetre Jánd közelében. Mesélnek arról miként jártak be 6 országot azért, hogy felhívják a figyelmet a folyami hulladékszennyezésre, és hogyan csorogtak a Tisza vizével a Dunába, majd onnan a Fekete-tengerbe expedíciójuk során. Mindeközben felfedezhetsz pár izgalmas tárgyat, amit folyómető tevékenységük során alkottak, mert értéket láttak a hulladékban.
Fő témák:HulladékKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Ökoforradalom- MATE Gyöngyösi KampuszCsoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 24, szerda

PLasztikajak filmbemutató és közönségtalálkozóA folyómentő kajak egy felfedezéstörténet. Epres Attila, színész és egyben vízisportért is rajongó ember története, aki a vízek tisztelete és a sport szeretete révén a PET Kupa környezetvédelemmel foglalkozó, folyótisztító akciókat szervező csapat tagjai közt találja magát, ugyanis egy gurulós kajak felkelti az érdeklődését. A gurulós kajakról hamar kiderül, hogy tesztkajak és még nem tökéletes, ezért vízre nem tehető, de az is hamar kiderül, hogy az anyaga nem más mint a Tisza folyó ártereiből összegyűjtött műanyag. De hogyan lesz hulladékból kajak? És tényleg vízre lehet-e szállni egy olyan kajakkal, aminek az alapanyaga évekig az árterekben hevert? Epres Attila, maga is petkalózzá válik, hogy utánajárjon ezeknek a kérdéseknek és megismerje azt az elszánt közösséget, ami több mint tíz éve dolgozik a tiszta Tiszáért és a szemléletformálásért. A film azontúl, hogy a fenti kérdéseket is megválaszolja, további kérdéseket is feszeget; milyen összefogás kell ahhoz, hogy a folyóink ne legyenek hulladékkal elárasztva? Összefoghat-e egy civil szervezet, egy állami szerv és egy multinacionális vállalat? Ha létre is jöhet egy ilyen összefogás, hova vezet, milyen példát ad? Harminchárom perc sok mindenre elég, de vajon mindenre választ kapunk? Az biztos, hogy kalandokban, próbálkozásokban, hullámvölgyekben és hulladékhegyekben nem lesz hiány!
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:TiszapArt Mozi Szolnok Templom út 4.Csoportlétszám:maximum 100 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő

Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Az ég madaraiSok gyermek csak a repkedő madarakkal találkozhat. Erdei sétánkon megismerkedhetnek a gyerekek az odúlakó madarakkal, fészkelési, fiókanevelési szokásaikkal. Láthatnak fészket, tojást, kotló madarakat, fiókákat - mindezt a madarak lehető legkisebb zavarásával. A madarakkal való találkozás egész életre szóló élményt nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Visegrád, Erdei Művelődés HázaCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda2024. április 26, péntek
Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Erdei konyha - kenyérlángos sütés erdei módraErdőn-mezőn, kiskertben termő zöldfűszerekkel ízesített kenyérlángos készítünk a gyerekekkel. A zöldfűszereket közösen gyűjtjük. A program végén kiderül, mennyi hulladékot termel a csoport, miközben megsüti a kenyérlángost. A lángost a foglalkozás végén közösen fogyasztjuk el.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Visegrád, Erdei Művelődés HázaCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek
Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Körforgás az örökerdőbenErdész szakember vezetésével ismerkednek meg a gyerekek az örökerdő gazdálkodással. A fa, mint megújuló anyag, energiaforrás szerepe az erdő és az ember életében. Ismerkedés az erdész munkájával erdei séta keretében.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Visegrád, Erdei Művelődés HázaCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

RDE Harghita


Szelektív hulladékválogato látogatásaSzelektív hulladékválogató látogatása, mely során megnézhetjük, hogy mi történik a szelektív hulladékunkkal begyájtés után.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Bethlen Gábor u. 73, Székelyudvarhley, RomániaCsoportlétszám:maximum 23 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd

Zöld órák tanintézményekben, hulladékudvar látogatásaA zöld órákon a hulladékkezelésről beszélünk. A hulladékudvar látogtása során meg is tapasztaljuk, hogy mi is történik a hulladékkal.
Fő témák:HulladékKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Székelyudvarhely, RomániaCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft.

SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft.

GyárlátogatásVeszélyes- és nem veszélyes hulladékok ártalmatlanításának bemutatása, telephely bejárással együtt.
Fő témák:HulladékKorosztályok:KözépiskolásokHelyszín:2510, Dorog Bécsi u.131.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

SEFAG Zrt.


!Földből, légből és égből Föld napja! A LEVEGŐ ÉLŐVILÁGAA megújuló és a meg nem újuló energiaforrásokkal kapcsolatos alapvető ismeretek ismétlése és bővítése. A felhasznált energiaforrások által befolyásolt jelenségek a környezetünkben: üvegházhatás, vízszennyezés, tájseb, stb.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Sziágyi Erdészeti Erdei IskolaCsoportlétszám:maximum 35 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

Légy válogatós!Okosan a boltban!Mekkora lábon élsz?Szelektíves játékunk célja a hulladéktermelés mértékének tudatosítása! Tudatos vásárló a boltokban- fogyasztói társadalom vagyunk! Ökológiai lábnyom számítása!
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Sziágyi Erdészeti Erdei IskolaCsoportlétszám:maximum 35 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Megújuló erőforrások és környezetvédelem - komplex program a fenntarthatóságrólA Zselici Csillagpark programján több fenntarthatósághoz kapcsolódó témát mutatunk be. 1. A folyton megújuló erdő életének körforgása, szerepe a fenntarthatósági célok elérésében – interaktív előadás 2. A Nap, mint megújuló energiaforrás – bemutató a távcsőkupolában (derült időben távcsöves megfigyelés) és filmvetítés a planetáriumban 3. A fényszennyezés káros hatása az egészségünkre és az éjszaka repülő állatokra – interaktív előadás A program témáit, tartalmát a bejelentkező csoport életkorához, tudásszintjéhez igazítjuk.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Zselici CsillagparkCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

Szabadidő- Fenntarthatósági TémahétInteraktív, játékos tevékenységek! Segíti a gyerekek ismereteinek bővítését és környezettudatos gondolkodását!
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Sziágyi Erdészeti Erdei IskolaCsoportlétszám:maximum 35 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Vezetett túra a Tókaji ParkerdőbenA Tókaji Parkerdőben erdész szakember által vezetett túra során a víz körforgásának, természetben betöltött szerepének bemutatása, kiemelve a forrás és a tavak szerepét a parkerdőben. Erdei élővilág, vízi madarak.
Fő témák:Hulladék, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Tókaji buszmegálló (Kaposszerdahely) vagy a tókaji forrásCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

Zöld erdők a Föld egészségéértKörnyezetünk megóvása szükséges életünk, biztonságunk fenntartásához. Ehhez nagyban hozzájárul, miként gazdálkodunk erdeinkkel. Az Erdők Háza interaktív kiállításán bemutatjuk a folyton megújuló erdő életének körforgását, mi mindennel lát el minket, hogyan zajlik ott a munka, és miként segíti a fenntarthatósági célok elérését. A program témáit, tartalmát a bejelentkező csoport tudásszintjéhez igazítjuk.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky utca 21., Erdők HázaCsoportlétszám:maximum 25 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szennai Skanzen

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szennai Skanzen

„TájKép” – Tájgazdálkodás„TájKép” – Pásztorjáték Egy interaktív társasjátékkal kicsiben mutatjuk be a zselici táj szerkezetét, a hagyományos tájgazdálkodást, különösképpen a legelőgazdálkodás helyszíneit és az azokhoz tartozó pásztorrendeket, állatokat, munkákat. Játékos formában értelmezzük a régi somogyi világot, és annak 20. századi változásait. Így jobban megértjük a körülöttünk lévő világ történetét, eljutunk a zsúpfedéltől a kádárkockáig, a legeltetéstől a traktorig. Ajánlott korosztály: 10 éves kortól Időtartam: max. 90 perc
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Szennai Skanzen, 7477 Szenna, Rákóczi u. 2.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda

Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

A növényvilág sötét oldala - özönnövények mint természeti veszélyek MagyarországonAz úgynevezett özönnövények idegen környezetben gyorsan elszaporodnak és komoly fenyegetést jelentenek a helyi biodiverzitásra, az őshonos ökoszisztémákra. Az előadás során résztvevők interaktív formában megismerhetik a legfontosabb özönnövényeket, az általuk okozott károkat, valamint az ellenük való hatékony küzdelem módszereit. Bemutatjuk azt is, hogy hogyan lehet őket tudományos módszerekkel kutatni, felmérni, többek között drónokkal, műholdfelvételekkel.
Fő témák:Egyéb, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6722 Szeged, Egyetem utca 2. Földtudományi előadóCsoportlétszám:maximum 32 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd
Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Globálistól a lokálisig - "Vegán csibeburger", mdonaldizáció?Hogy lehet egy csibeburger vegán? Mit jelent a mcdonaldizáció? Hogyan lehet valami globális és lokális is egyszerre? Ezekre a kérdésekre ad választ az előadás szemléltetve az ellátási láncok szerepét, a körkörös gazdálkodást és a fenntartható és tudatos fogyasztást. Az előadásban közösen állítunk fel hosszabb és rövidebb élelmiszer-ellátási láncot és bemutatjuk azokat a kezdeményezéseket, melyek hazai termékek segítségével teszik fenntarthatóbbá például a Balaton turizmusát vagy akár a mindennapjainkat.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6722 Szeged Egyetem utca 2. Jakucs László teremCsoportlétszám:maximum 32 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd
Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Hogy csináljunk szivacsvárost?A szivacsvárosban a városi környezetet úgy alakítjuk át, hogy az alkalmazkodjon az egyre sürűsödő esőzésekhez és az éghajlatváltozás kihívásaihoz. Persze nem szivacsból építjük fel a városokat, hanem a szivacsra emlékeztető rendszereket hozunk létre, melyek felveszik a lehullott csapadékot, eltárolják és eközben biztosítják a fenntartható vízgazdálkodást. Az előadás során gyakorlati példákat mutatunk be, hogyan alkalmazhatók a szivacsváros elvei városi tervezésben, zöldfelületek kialakításában, de akár otthonunkban is. Választ kapunk arra is, hogy hogyan javítsuk a városok vízvisszatartó képességét és csökkentsük az árvizek kockázatát.
Fő témák:Egyéb, Tudatos fogyasztásKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6722 Szeged, Egyetem utca 2. Földtudományi előadóCsoportlétszám:maximum 32 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd
Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Kereskedjünk szén-dioxiddal! – Mit tanít nekünk a karbonkvótákkal való kereskedelem földrajzi vizsgálata?Az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása napjaink egyik legégetőbb problémája, amely a Föld légkörére gyakorolt hatásaival hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz, azon keresztül pedig számos extrém természeti jelenséghez (pl. szárazságok, hőhullámok, erdőtüzek). A probléma megoldása érdekében hozták létre a kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS), amely lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátási egységek kereskedelmét annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők általi teljes kibocsátás mennyisége egy előre meghatározott érték alatt maradjon. Hogyan működik a kibocsátáskereskedelem? Miként befolyásolják e tevékenységet a különböző földrajzi tényezők? Milyen hatással van mindez a hétköznapi életünkre? Ilyen kérdésekre keressük a választ ezen a foglalkozáson, amelyen a résztvevők játékos formában ismerkedhetnek meg a kibocsátáskereskedelem alapjaival, földrajzi vonatkozásaival.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Körforgásos gazdaság, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6722 Szeged Egyetem utca 2. Jakucs László teremCsoportlétszám:maximum 32 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd
Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Klímaváltozás - kalauz: mit tartogat a jövő - interaktív modellbemutató előadásAz előadás keretében áttekintjük a klímaváltozás főbb ismereteit, valamint interaktív módon böngésszük a múlt, jelen és a jövőre vonatkozó éghajlati adatbázisokat. A klímaváltozás megállításával kapcsolatos egyéni cselekvési lehetőségeket is áttekintjük, majd a részvevők egyéni karbonlábnyomát is kiszámoljuk, valamint a klímatudatosabb életmód irányába mutató lehetőségeket is megvizsgáljuk egyéni példák alapján.
Fő témák:Egyéb, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Szeged, Egyetem utca 2. Jakucs László teremCsoportlétszám:maximum 32 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

Személyközpontú Világért Alapítvány

Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Iskolakert a Tudatos GazdálkodásértIskolakert a Tudatos Gazdálkodásért Cél: A program célja, hogy a diákokat bevonva élő környezetüket és az ott folyó tevékenységeket hatékonyan és tudatosan kezeljék, valamint felhívja a figyelmet a fenntartható életmód fontosságára. Fő tevékenységek: 1. Környezeti szemléletformálás: Rövid előadások, interaktív beszélgetések révén megismertetjük a diákokat az energiahatékonysággal, hulladékgazdálkodással, víztakarékossággal és a fenntartható fejlődés alapjaival. 2. Praktikus feladatok az iskolakertben: A diákok közösen részt vesznek az iskolai kert ápolásában és fenntartásában, elsajátítva a növények gondozásának alapjait és a fenntartható kertészeti módszereket. 3. Komposztálás workshop: Szemléletformáló workshop, ahol a diákok megismerik a komposztálás folyamatát, és megtanulják hogyan kell saját kezűleg komposztálót készíteni. 4. Kreatív újrahasznosító műhely: A diákok alkotó tevékenységeken keresztül megismerik az újrahasznosítás lehetőségeit, és készítenek hasznos tárgyakat, díszeket vagy ajándéktárgyakat újrahasznosított anyagok felhasználásával. 5. Fenntarthatósági vetélkedők és játékok: Játékos formában támogatjuk a tudatos gazdálkodás iránti érdeklődést, és teszteljük a tanult ismereteket versenyek és játékok révén. Az Iskolakert a Tudatos Gazdálkodásért program segít a diákoknak fejleszteni környezettudatosságukat, szemléletüket és képességeiket a fenntartható életmódra, miközben közösségi élményeken keresztül építik fel a környezettudatos magatartást és gondolkodást. Reméljük, hogy a programunk felkeltette érdeklődését, és szívesen ellátogat csoportjával iskolánkba! Amennyiben további információra van szüksége, vagy egyéb kérdései lennének a programmal kapcsolatban, készséggel állunk rendelkezésére.
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, SzabadidőKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:3359. Tenk II.Rákóczi Ferenc út 2.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök2024. április 26, péntek

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fenntartható erdőgazdálkodás és ökoturisztikaFenntartható erdőgazdálkodás és természetvédelem a városok közelében, az erdei turizmussal érintett erdőterületeken.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Szombathelyi ParkerdőCsoportlétszám:maximum 35 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fenntartható erdőgazdálkodás és ökoturisztika.Fenntartható erdőgazdálkodás és természetvédelem a városok közelében, az erdei turizmussal érintett erdőterületeken.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:Kőszegi-hegység, OkmányosCsoportlétszám:maximum 35 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fenntartható erdőgazdálkodás és ökoturisztika.Fenntartható erdőgazdálkodás és természetvédelem a városok közelében, az erdei turizmussal érintett erdőterületeken.
Fő témák:Egyéb, Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:Jeli ArborétumCsoportlétszám:maximum 35 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

SZTE Mérnöki Kar


Zöld Körök, avagy hogyan teremtsünk hulladékból értéket – interaktív fenntarthatósági program a Biológiai Rendszerek Műszaki IntézetébenEgy fenntartható, mindenki számára élhető jövő megteremtése a jelen feladata. Az élővilág, a vizeink, és úgy általában a környezetünk védelmét kiemelkedő fontossággal kell kezelnünk, melynek egy modern és hatékony megoldását szolgálja a Körkörös Gazdálkodás koncepciója. Ennek keretében a hulladékok és egyéb veszteségek minimalizálására, az elérhető nyers- és mellékanyagok minél hatékonyabb és széleskörűbb kihasználására törekszünk – semmi sem vész el, csak átalakul! Interaktív programunk keretében arra ösztönözzük a résztvevőket, hogy saját kezükkel alakítsanak ki fenntartható megoldásokat a mindennapok problémáira. Lehetőség nyílik saját vízszűrő készítésére hétköznapi alapanyagokból, mellyel megvizsgálhatjuk a szennyezett vizek tisztításának alapvető mechanizmusait. A tisztítási folyamat során keletkező, szilárd szemcsékből álló mellékterméket – az úgynevezett iszapot – ezután oxigénmentes környezetben, növényi eredetű hulladékokkal (héj, magok, szárak, egyéb maradványok) keverve fermentációnak tudjuk alávetni laboratóriumi üvegfermentorainkban, melynek során metántartalmú gázkeverék, biogáz képződik. Ezáltal egyfelől ártalmatlaníthatjuk a szennyvíziszapot, másfelől egy értékes, biológiai energiahordozót nyerünk – vagyis hulladékból értéket teremtünk. A folyamat viszont még itt sem áll meg – a biogázfermentáció során keletkező, értékes tápanyagokban még bővelkedő fermentációs maradékot (az úgynevezett biotrágyát) felhasználhatjuk talajjavításra, amelynek eredményeképp új, életerős növények fejlődnek – és ezennel a kör bezárul, kárba pedig semmi sem vész. Ezeket a részfolyamatokat az érdeklődők saját maguk is kipróbálhatják, vagyis interaktív módon tapasztalhatják meg, hogyan lehet hulladékból értéket kovácsolni, és kézzel foghatóan hozzájárulni a fenntartható jövő építéséhez.
Fő témák:Hulladék, Körforgásos gazdaságKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:SZTE Mérnöki Kar, Szeged, Moszkvai krt. 9.Csoportlétszám:maximum 10 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 25, csütörtök

Tourinform Csongrád


Séta a városközpontban (Csongrád)Csongrád a Dél-Alföld egyik legzöldebb és leghangulatosabb települése. Eme kisváros szívébe kalauzoljuk el Önöket. Sétáljuk együtt körbe és ismerjük meg a csodaszép városközpontot.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6640 Csongrád,Szentháromság tér 8. Tourinform irodaCsCsoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Tourinform Debrecen


Debrecen – természetesen - vezetett belvárosi sétaDebrecen azon szerencsés városok egyike, ahol elérhető távolságban van a természet. Az ország legszebb erdejévé választott Nagyerdő csodálatos természeti környezete mellett városszerte több helyen találkozhatunk zöld lugasokkal, parkokkal és terekkel, melyek azon túl, hogy jelentős természeti értékeket őriznek, helytörténeti szempontból is érdekesek. A belvárosi séta során ezeket keressük fel idegenvezető segítségével, aki a helytörténeti érdekességek mellett mesél Debrecen botanikai és természettudományos örökségéről, valamint arról, hogy a város milyen zöld megoldásokat kínál a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében.
Fő témák:Egyéb, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Református Nagytemplom melletti üvegpiramisCsoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 24, szerda2024. április 25, csütörtök

Tourinform iroda Bükfürdő

Tourinform iroda Bükfürdő

„Bükfürdőn élmény és energia született”A városnéző séta a 2023 őszén nyitott új turisztikai attrakcióra, a Bükfürdő Thermal & Spa fenntartásában működő Látogatóközpontban vezet. Nem térben, hanem időben utazunk elsősorban: méghozzá a bükfürdői vízkincs nyomában. A Bükfürdő alól feltört különleges víznek számos élményelem állít emléket: szabadtéri tárlat, olajfúrótorony mint kilátó, különleges 3D-vetítés. A feltört meleg vízről kiderült, hogy rendkívül magas az ásványianyag-tartalma, így arra gyógyászat, gyógyszolgáltatások épültek az évtizedek során, valamint nem mellékes a melegvíz-energia hasznosítása. Összességében élmény és energia született és épült Bükfürdő kincsére.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:9740 Bük, Termál tér 5./Termál tér és LátogatóközpontCsoportlétszám:maximum 8 fő
Időpontok
2024. április 22, hétfő

Tourinform Kaposvár


"Színház az egész világ"Az idegenvezető bemutatja a Színház parkot, a jellegzetes fákat, szökőkutakat, különleges szobrokat.
Fő témák:Egyéb, SzabadidőKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:A Csiky Gergely Színház előtt (Rákóczi tér 1.)Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd

Tourinform Kiskunmajsa


"Főtéri kerengő" - városismereti sétaSéta tematikája: Városismereti séta, köztéri alkotások mentén Településünk nemrégiben felújított központi terén és városszerte is számos látnivaló, köztéri alkotás tekinthető meg, melyek mellett mindennapjainkban sietősen elhaladunk. Sétánk alkalmával a Tourinform munkatársainak vezetésével Kiskunmajsa köztéri értékeit fedezzük fel. A program a sétálóutcán található Tourinform irodától indul. A séta során megtekintjük és történetek, történelmi adatok, legendák segítségével ismerjük meg településünk főtéri látnivalóit.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:6120 Kiskunmajsa, Zárda utca 2.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Időpontok
2024. április 25, csütörtök

Tourinform Nagykanizsa


Zöld ékkövek - városismereti séta a zöld tereink láncolatánA séta folyamán, mely a láncszerűen felfűzött virágos-zöld tereinken halad, megismerthetik a város múltját az épületek, szobrok sugallta érdekes történeteken keresztül. Külön figyelmet szentelünk a város zöld környezetének. bemutatjuk miért is lett Nagykanizsa a legvirágosabb település 2021-ben.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.Csoportlétszám:maximum 40 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Tourinform Pécsvárad


Pécsváradon felső városi csatangolásPécsváradon felső városi csatangolás, az ÉlményVÁR megtekintésével, fenntarthatósági kvízzel.
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:7720 Pécsvárad, Vár utca 45.Csoportlétszám:maximum 25 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Tourinform Ráckeve (Ács Károly Művelődési Központ)

Tourinform Ráckeve (Ács Károly Művelődési Központ)

Várostörténeti sétaVárostörténeti séta Ráckevén, melynek során találkozhatnak a Városnézés kiadványból jól ismert épületekkel, szobrokkal és kultúrtörténeti emlékekkel Ráckeve középkori utcáin barangolva. A valóságban is megismerhetjük ennek a különleges városnak látnivalóit, hagyományait és jelen napjait.
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Ráckeve, Eötvös utca 1.Csoportlétszám:maximum 23 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

Tourinform Szeged


Szegedi városismereti sétaAz interaktív, gyalogos városismereti séta, mely során bemutatjuk a város nevezetességeit és felhívjuk arra is a figyelmet, hogy tudunk Szegeden fenntartható módon turistáskodni.
Fő témák:EgyébKorosztályok:Felső tagozatHelyszín:Tourinform iroda, Széchenyi tér 12.Csoportlétszám:maximum 35 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Vérteserdő Zrt.


A Föld napja - A levegő és élővilágaAz erdő szerepe az oxigéntermelésben, a víz körforgása és az erdő madarai
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Vajda János Erdészeti Erdei Iskola PusztavámCsoportlétszám:maximum 40 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő

A levegő és élővilágaAz erdő szerepe az oxigéntermelésben, az erdő madarai, vezetett séta
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Gróf Esterházy Móric ökoturisztikai KözpontCsoportlétszám:maximum 40 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 26, péntek

Az Agostyáni Arborétum bemutatásaA kb. 1 órányi vezetett túra során megtekinthető számos hazai és külföldi növényritkaság, a lágyszárúaktól a lombos fafajokon át a tűlevelűekig.
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Agostyáni ArborétumCsoportlétszám:maximum 50 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 23, kedd

Az Agostyáni Arborétum bemutatásaA kb. 1 órányi vezetett túra során megtekinthető számos hazai és külföldi növényritkaság, a lágyszárúaktól a lombos fafajokon át a tűlevelűekig.
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:Agostyáni ArborétumCsoportlétszám:maximum 50 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd2024. április 25, csütörtök

Az erdő szerepe a szabadidő eltöltésébenAz erdő szerepe a szabadidő eltöltésében Erdőjárás szabályai Erdei tanösvény bemutatása térképes feladattal
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Vajda János Erdészeti Erdei IskolaCsoportlétszám:maximum 40 fő
Időpontok
2024. április 23, kedd

Az erdő szerepe a szabadidő eltöltésébenAz erdő szerepe az oxigéntermelésben Víz körforgása Erdő madarai
Fő témák:Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozat, Felső tagozatHelyszín:Saliházi VadászházCsoportlétszám:maximum 30 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Veszprém Séta a Fenntartható Fejlődési Célok nyomábanVeszprém elkötelezett a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatban. Bizonyíték erre a 2018-ban az európai Entente Florale versenyen kapott arany minősítés, valamint a 2012-ben és 2019-ben elnyert KlímaSztár díj, melyet Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért kapott. Az ENSZ által meghatározott 17 globális fenntarthatósági cél helyi szintű beépítésére a Global Goals for Cities – URBACT III projekt keretében kapott lehetőséget a város. Sétánkon az érdeklődők megismerhetik azokkal a belvárosi helyszíneket, melyek kötődnek az ENSZ 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési céljaihoz. Ismerjük meg a globális célokat és azokat a lépéseket, melyeket a helyi közösségek tesznek elérésükért! Jól ismerjük a mondást: Think global, act local!
Fő témák:Hulladék, Tudatos fogyasztás, Körforgásos gazdaság, Szabadidő, A levegő és élővilágaKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:8200 Veszprém, Óváros térCsoportlétszám:maximum 35 fő
Időpontok
2024. április 26, péntek

Vörösmarty Mihály Könyvtár

Vörösmarty Mihály Könyvtár

Legyél Te is időjós!A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegében található könyvek, valamint a Zenei és számítógépes részlegben található okosterem eszközeinek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek alapvető meteorológiai fogalmakkal, a klímaváltozás veszélyeivel, és a veszély elhárításának lehetőségeivel.
Fő témák:A levegő és élővilágaKorosztályok:Alsó tagozatHelyszín:Székesfehérvár, Oskola utca 7.Csoportlétszám:maximum 20 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 24, szerda

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

Zsámbéki városi séta feladatlappalVárosi séta A szabadidő hasznos eltöltése Zsámbék város nevezetességeinek megismerésével. A gyalogos séta során játékos formában lehet ismeretet szerezni a történelem Zsámbékot érintő eseményeiről, nevezetes épületeiről, természetes vizeiről. A résztvevők csoportmunkában kutakodhatnak, önállóan felfedezhetnek érdekes részleteket. Találkozhatnak az időjárás korróziója által okozott károkkal és megcsodálhatják a gyönyörű zsámbéki medence panorámáját.
Fő témák:SzabadidőKorosztályok:Felső tagozat, KözépiskolásokHelyszín:2072 Zsámbék Szent István tér 3.Csoportlétszám:maximum 30 fő
Nincs szabad időpont
2024. április 22, hétfő2024. április 26, péntek