ÖNKÉNTESEK

A Témahéten a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét.

Szeretnénk, ha az önkéntesek szakértelmükkel támogatnák a Fenntarthatósági Témahét programjait. Erre kétféle módon nyílik lehetőségük:

 • 1. Önkéntesként bekapcsolódhatnak az iskolások számára kidolgozott tanórába

  A kidolgozott óratervet az önkéntesek számára is letölthetők a honlapról, ezzel segítve őket a felkészülésben. Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, szerepe az, hogy a pedagógusok iránymutatása alapján részt vegyenek az órán, készüljenek az óratervben jelölt feladatra, és keressenek az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat.

 • 2. Önkéntesként segíthetik az iskolákat a pályázatok megvalósításában

  Az önkéntesek a Témahétre kiírt pályázatokban szakmai segítséget nyújthatnak az iskolásoknak, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokat minél szakszerűbben valósítsák meg. A pályázati kiírások szintén letölthetők a honlapról.

Önkéntesnek jelentkezés menete

 • 1. Regisztráljon önkéntesnek és válassza ki, hogy melyik regisztrált iskolában szeretne részt venni a Fenntarthatósági Témahéten, 2019. március 18-22. között!
 • 2. Vegye fel a közvetlen kapcsolatot az iskola kapcsolattartó tanárával és egyeztessen időpontot, mikor és hogyan találkozhat a gyerekekkel! A regisztrációt követően automatikus e-mail üzenetet kap az iskola kapcsolattartó tanárának elérhetőségeivel, illetve az iskola kapcsolattartó tanára is megkapja az Ön elérhetőségeit.

AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL ÁLTALÁBAN

Az önkéntesek támogatják a pedagógusok munkáját, érdekesebbé és személyesebbé teszik a programot. Ezáltal lehetőség nyílik a tanulók szemléletformálásra játékos gyakorlati feladatokon és közvetlen beszélgetéseken keresztül.

Az önkéntesség feltételei:

 • Az önkéntes tevékenység non-profit, ellenszolgáltatás nélküli vállalás.
 • Az önkéntes az iskolában nem képviselhet márkát, terméket.
 • Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik végzettségük vagy munkájuk révén a fenntarthatósággal kapcsolatos szakembernek számítanak vagy a téma iránt elhivatottak.
 • A regisztráció során lehetőség van preferált iskola megjelölésére, ahol szívesen részt venne önkéntesként a programban. A kiválasztott iskola értesítést kap az önkéntes részvételi szándékáról. A felek elektronikus úton megkapják egymás adatait, hogy személyesen is felvehessék a kapcsolatot egymással és egyeztethessenek az önkéntesség részleteiről.
 • Az iskolák számára elérhetővé tesszük az önkéntesek listáját, így a környékbeli iskolák könnyen fel tudják Önnel venni a személyes kapcsolatot.
 • Előre egyeztetett időpontokban valósul meg a Fenntarthatósági Témahéten történő részvétel, 2019. március 18-22. között, az iskolák beleegyezésével. Az iskolák nem kötelesek élni az önkéntesek segítségével.
 • Az önkéntesség Magyarország bármely olyan közoktatási intézményében megvalósulhat, amely regisztrál a Fenntarthatósági Témahét programsorozatban történő részvételre.
 • Az önkéntesek a Fenntarthatósági Témahét szakértői, nagykövetei, akik hitelessé, életszerűvé és érdekessé teszik a fenntarthatóságról szóló programokat