ÖNKÉNTESEK

A Témahéten a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét. Az óralátogató önkéntesek jelentkezése regisztrációhoz kötött. Ezek mellett a Témahetet támogató szervezetek iskolai csoportokat fogadnak egyes külső látogató helyszíneiken, az iskolai csoportok előzetes jelentkezése alapján.

ÖNKÉNTES ÓRALÁTOGATÁSOK

Szeretnénk, ha az önkéntesek szakértelmükkel támogatnák a Fenntarthatósági Témahét programjait azzal, hogy bekapcsolódhatnak az iskolások számára kidolgozott tanórába.

A kidolgozott óratervek az önkéntesek számára is letölthetők a honlapról, ezzel segítve őket a felkészülésben. Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, szerepe az, hogy a pedagógus iránymutatása alapján részt vegyen az órán, készüljön az óratervben jelölt feladatra, és keressen az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat.

ÖNKÉNTESNEK JELENTKEZÉS MENETE

  • 1. Regisztráljon önkéntesnek és válassza ki, hogy melyik regisztrált iskolában szeretne részt venni a Fenntarthatósági Témahéten!
  • 2. Vegye fel a közvetlen kapcsolatot az iskola kapcsolattartó tanárával és egyeztessen időpontot, mikor és hogyan találkozhat a gyerekekkel! A regisztrációt követően automatikus e-mail üzenetet kap az iskola kapcsolattartó tanárának elérhetőségeivel, illetve az iskola kapcsolattartó tanára is megkapja az Ön elérhetőségeit.

AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL ÁLTALÁBAN

Az önkéntesek támogatják a pedagógusok munkáját, érdekesebbé és személyesebbé teszik a programot. Ezáltal lehetőség nyílik a tanulók szemléletformálásra játékos gyakorlati feladatokon és közvetlen beszélgetéseken keresztül. Az önkéntesség feltételei:

  • Az önkéntes tevékenység non-profit, ellenszolgáltatás nélküli vállalás.
  • Az önkéntes az iskolában nem képviselhet márkát, terméket.
  • Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik végzettségük vagy munkájuk révén a fenntarthatósággal kapcsolatos szakembernek számítanak vagy a téma iránt elhivatottak.
  • A regisztráció során lehetőség van preferált iskola megjelölésére, ahol szívesen részt venne önkéntesként a programban. A kiválasztott iskola értesítést kap az önkéntes részvételi szándékáról. A felek elektronikus úton megkapják egymás adatait, hogy személyesen is felvehessék a kapcsolatot egymással és egyeztethessenek az önkéntesség részleteiről.
  • Az iskolák számára elérhetővé tesszük az önkéntesek listáját, így a környékbeli iskolák könnyen fel tudják Önnel venni a személyes kapcsolatot.
  • Előre egyeztetett időpontokban valósul meg a Fenntarthatósági Témahéten történő részvétel, az iskolák beleegyezésével.
  • Az önkéntesség Magyarország bármely olyan közoktatási intézményében megvalósulhat, amely regisztrál a Fenntarthatósági Témahét programsorozatban történő részvételre.
  • Az önkéntesek a Fenntarthatósági Témahét szakértői, nagykövetei, akik hitelessé, életszerűvé és érdekessé teszik a fenntarthatóságról szóló programokat.