FENNTARTHATÓ DIVAT PROGRAM 2021.

A divatipar kapcsán elengedhetetlen foglalkoznunk a fenntarthatóság kérdéskörével. Míg más területeken egyre elterjedtebbek a környezetet védő és kímélő tudatos és fenntartható megoldások, addig azt láthatjuk, hogy a divat és a ruhavásárlás terén ezek a megoldások közel sem annyira népszerűek, annak ellenére, hogy egy olyan iparágról beszélünk, amely meglehetősen nagy mértékben hozzájárul társadalmi és környezeti problémák kialakulásához és fennmaradásához is. A fiatalok ruhaválasztása kifejezetten alkalmas önkifejezésre, így kiemelten fontos, hogy ezen a területen is a tudatosságra neveljük őket.

A programok során részletes szakmai anyagot biztosítunk a témában az alapfogalmakról, a körkörös ruhaipar elvéről, a textilipar negatív hatásairól, és a lehetséges megoldásokról.

A Fenntarthatósági Témahét keretében az alábbi programokra invitáljuk a diákokat:

Slow Fashion – Fast Fashion workshop

Divatmenedzser hallgatók workshopja során bemutatjuk a „fast fashion” és a „slow fashion” bírósági tárgyalóteremi összecsapását. A szerepjáték során a diákok szavazhatnak, illetve ők is eljátszhatják, tovább gondolhatják azt osztálytermi keretek között.

A videó linkje 2021. április 19-én, hétfőn 11.00 órától lesz elérhető a Fenntarthatósági Témahét főoldalán.

Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázat

Fenntartható divattervező pályázat – Tervezz kapszulakollekciót!

A pályázat során összegyűjtött textilhulladékok (már nem használt, kinőtt, sérült, megunt ruhadarabok) felhasználásával kell készíteni egy 3 darabos mini kapszulakollekciót. A pályaművet rajzokkal, fotókkal illusztrálva kell bemutatni, a vállalkozó szelleműek a csapatmunkáról egy saját készítésű 2 perces videóban is beszámolhatnak a tervezés folyamatáról és az elkészült kollekcióról. A pályázati anyagokat egy saját google drive felhőtárhelyen létrehozott mappába kell feltölteni, majd ennek linkjét a Szervező weboldalán a pályázati adatlapon megadni. A diákok 2 korosztályban (6-9. évfolyam, 10-12. évfolyam) legalább 2, maximum 5 fős csapatokban indulhatnak a versenyen.

A pályázathoz a diákok inspirációs forrásokat, fenntartható tervezők példáit, DIY praktikákat kapnak segítségül, amelyek hamarosan elérhetőek és letölthetőek a Fenntarthatósági Témahét Fennthartható Divat aloldalról.

A pályázat időtartama:
A pályázat kezdete: 2021. április 12.
A pályázat leadási határideje: 2021. május 10.

Díjazás:
Korosztályonként (6-9. évfolyam, 10-12. évfolyam) a 3 legkreatívabb pályamunkát készítő csapatot díjazza a szakmai zsűri.

A beküldendő pályamű kötelező elemei:

  • A pályázó adatait tartalmazó online adatlap: csapatnév, felkészítő tanár neve, e-mail és telefonos elérhetősége, diákok neve, és e-mail elérhetősége. Az adatlapot a pályázat leadásakor kell kitölteni a Fenntarthatósági Témahét honlapján a Fenntartható Divat aloldalon.
  • Rajzok a tervezett öltözékekről (Öltözék alatt ruhadarabot értünk (pl. szoknya, felső, ruha, nadrág stb.). Lehet a ruhadarabok mellé kiegészítőket (pl. ékszert és táskát) is tervezni, de ez önmagában nem jelent előnyt az elbírálásnál. Összesen 6 fotót a ruhákról: minden öltözékről elölről és hátulról fotózva is kérünk 1-1 képet.
  • Koncepció bemutatása (Mi volt az inspiráció? Mi volt az alap ruhadarab, amiből kiindult a tervezés? Milyen technikával készült? Miért azt választotta? stb.)

A rajzokat, a fotókat, és a koncepció bemutatását egy google drive mappába kell feltölteni, és annak linkjét megosztani a Pályázati adatlapon.

A beküldött pályaművek formai követelményei:

  • Rajzok mindhárom tervezett öltözékekről, magyarázattal az alkalmazott technikáról (pl. festett, varrt, ragasztott) és ha ismert, a felhasznált anyagról (pl. selyem, pamut, farmer). Mindhárom rajz A/4-es, álló formátumban készüljön, min. 72 max. 300 dpi, min. 1 500 pixel széles kép legyen, amit jpg, png kép formátumban kérünk feltölteni.
  • Fotók: lehetőség szerint természetes fénynél, álló formátumban készüljenek, képarány: 4:3, min. 72 max. 300 dpi, min. 1 500 pixel széles legyen, semleges háttér előtt fotózva nyaktól lefelé (az arc ne látszódjon), jpg, png kép formátumban kérünk feltölteni.
  • A koncepció írásos bemutatása: féloldalas word dokumentumban (min. 150 max. 200 szó)

A program a Fenntartható divatmárka menedzsment program (Budapesti Metropolitan Egyetem) szakmai támogatásával valósul meg.