Tudatos fogyasztás

Alsó Tagozat — Tematizált Oktatócsomag

A tudatos fogyasztás oktatócsomagunk felelősségteljes döntéshozatalra ösztönzi a diákokat a vásárlás, étkezés és egyéb hétköznapi tevékenységek során. Megtanulhatják, hogyan válasszanak környezetbarát termékeket, hogyan csökkentsék a hulladéktermelést és mérsékeljék az ökológiai lábnyomukat.

Óratervek és Mintaprojektek

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják a Témahéthez kapcsolódó heti projekttervüket.Az összes óratervet és a keresőt megtekintheti ezen az oldalon.
 • Tudatos fogyasztás · projektterv

  Online vásárlás okosan

  A projekt célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek az online vásárlás lépéseivel, tapasztalatot szerezhessenek a termékválasztásról, áruátvételről a tudatos fogyasztás, környezettudatos gondolkodás, újrahasznosítás jegyében. Különböző termékleírások és csomagolóanyagok közül választva építőjátékot választhatnak, majd a szállítás-átvétel kapcsán gyűjthetnek ismereteket a fenntarthatóságról. Végül a játék csomagolásának újrahasznosítását is megtervezhetik.

 • Tudatos fogyasztás · óravázlat

  Játékos ismerkedés az online vásárlással

  A projekt célja, hogy a gyerekek játékos formában tapasztalatot szerezhessenek az online vásárlás részét képező termékválasztásról, áruátvételről a tudatos fogyasztás, környezettudatos gondolkodás, újrahasznosítás jegyében. Először különböző termékleírások közül választva építőjátékot választhatnak, majd a szállításátvétel kapcsán gyűjthetnek ismereteket a fenntarthatóságról. Végül a játék csomagolásának újrahasznosítását is megtervezhetik.

 • Tudatos fogyasztás · projektterv

  Mit jelentenek a címkék? Tudatos fogyasztói magatartás kialakítása

  A tanulók először a környezetbarát termék jelentésével ismerkednek meg, ezután a magyar termékeken lévő főbb címkékkel és jelentésükkel. Végül terveznek egy környezetbarát terméket a tanult címkékkel ellátva.

 • Tudatos fogyasztás · óravázlat

  Tudatos fogyasztói magatartás

  Az óravázlat célja, hogy a tanulók megismerjék és a későbbiekben alkalmazni tudják a tudatos fogyasztás lényegét. Ki a vásárló, mi alapján nevezünk valakit tudatos vásárlónak. Milyen szempontok szerint vásárol egy tudatos fogyasztó. Miért fontos a termékeken feltüntetett címke, miről adnak tájékoztatást. Megismerkednek a körforgásos gazdaság lényegével, melyet a mindennapokban is tudnak használni, több figyelmet fordítani. Egy piaci séta keretein belül találkozhatnak a helyi termelőkkel, termékeikkel, információt szerezhetnek az előállítástól a piacra kerülésig. Az utolsó óra keretein belül pedig a tanultakat, hallottakat és látottakat gyakorlatban is alkalmazzuk a gyümölcssaláta elkészítésével.

Applikációk

Az alkalmazásokat az oktatási céloknak és a diákok érdeklődési körének megfelelően, gondosan válogattuk össze.
 • ZöldforGO

  A ZöldForGO applikáció egy játékos tudásszerzést célzó alkalmazás. Információk a fenntarthatóságról, tanulást segítő játékok, és egy a Zöldforgó Élménynap programot támogató tudásszerzést célzó kvízjáték.

 • Öko Napló

  Környezetvédelmi témájú alkalmazás, mely segít a gondolkodást tudatosabbá tenni. Az app napi pár perces használatával a felhasználó játékosan tehet a környezetért és tippeket is kaphat az ökolábnyoma csökkentéséhez.

Pályázatok

A sikeres pályázók díjakat és támogatásokat nyerhetnek a fenntartható projektek megvalósításához és a környezeti nevelés előmozdításához.A programok listáját itt érheti el.

Versenyek

A versenyek listáját itt érheti el.
 • GyűjtsVelem időszaki használt elem-, mobiltelefon gyűjtő bajnokság

  Az 5 hetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek és mobiltelefonok iskolai begyűjtése és újrahasznosítása. A gyűjtött hulladékokért a diákok pontokat kapnak, amelyek a pontvelem.hu oldalon rögzítésre kerülnek. A folyamatosan frissülő toplista segítségével figyelemmel kísérhető a diákok gyűjtése és az iskolák helyezése.

Kiegészítő anyagok

 • BOOKR Kids

  A BOOKR Kids termékcsalád 2, ingyenesen letölthető, magyar nyelvű könyvtár-alkalmazást kínál a családoknak és iskoláknak.

 • NKP

  A Nemzeti Köznevelési Portál oktatóanyaginak gyűjteménye

OKTATÓCSOMAGOK

ALSÓ TAGOZATOSOK RÉSZÉRE

Másik korcsoport választása

Tematikus oktatócsomagjainkat különböző korosztályok számára dolgoztuk ki. Kérjük, a témaválasztás előtt határozza meg a korcsoportot.