Körforgásos gazdaság

Alsó Tagozat — Tematizált Oktatócsomag

Óratervek és Mintaprojektek

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják a Témahéthez kapcsolódó heti projekttervüket.Az összes óratervet és a keresőt megtekintheti ezen az oldalon.
 • Tudatos fogyasztás · óravázlat

  Tudatos fogyasztói magatartás

  Az óravázlat célja, hogy a tanulók megismerjék és a későbbiekben alkalmazni tudják a tudatos fogyasztás lényegét. Ki a vásárló, mi alapján nevezünk valakit tudatos vásárlónak. Milyen szempontok szerint vásárol egy tudatos fogyasztó. Miért fontos a termékeken feltüntetett címke, miről adnak tájékoztatást. Megismerkednek a körforgásos gazdaság lényegével, melyet a mindennapokban is tudnak használni, több figyelmet fordítani. Egy piaci séta keretein belül találkozhatnak a helyi termelőkkel, termékeikkel, információt szerezhetnek az előállítástól a piacra kerülésig. Az utolsó óra keretein belül pedig a tanultakat, hallottakat és látottakat gyakorlatban is alkalmazzuk a gyümölcssaláta elkészítésével.

 • Körforgásos gazdaság · projektterv

  Búza, és ami benne rejlik

  Az általam megtervezett órákon arra fektettem hangsúlyt, hogy a gyermekek megismerkedjenek a körforgásos gazdaság fogalmával, annak részterületeivel. A búza termesztésén és feldolgozásán keresztül próbáltam a részfolyamatokat bemutatni, a körforgást megeleveníteni. Játékok segítségével igyekeztem kézzel foghatóvá tenni a gyermekek számára ezt a fogalmat és annak a mindennapi életre gyakorolt hatását, megvalósulását.

 • Körforgásos gazdaság · óravázlat

  Bánj jól a Földdel...

  A tanóra célja, hogy a gyerekek megismerjék a hulladékok típusait, azok kezelésének módját. A foglalkozás során megtanulják, hogyan kell szelektíven hulladékot gyűjteni, és az újrahasznosítás folyamatát. Változatos munkaformák, módszerek és tevékenységek teszik életszerű a feladatokat. A játékos, élményalapú tanulás fenntartja az érdeklődést, fokozza a megértést és a kreatív gondolkodást.

Pályázatok

A sikeres pályázók díjakat és támogatásokat nyerhetnek a fenntartható projektek megvalósításához és a környezeti nevelés előmozdításához.A programok listáját itt érheti el.

Versenyek

A versenyek listáját itt érheti el.
 • GyűjtsVelem időszaki használt elem-, mobiltelefon gyűjtő bajnokság

  Az 5 hetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek és mobiltelefonok iskolai begyűjtése és újrahasznosítása. A gyűjtött hulladékokért a diákok pontokat kapnak, amelyek a pontvelem.hu oldalon rögzítésre kerülnek. A folyamatosan frissülő toplista segítségével figyelemmel kísérhető a diákok gyűjtése és az iskolák helyezése.

Kiegészítő anyagok

 • BOOKR Kids

  A BOOKR Kids termékcsalád 2, ingyenesen letölthető, magyar nyelvű könyvtár-alkalmazást kínál a családoknak és iskoláknak.

 • NKP

  A Nemzeti Köznevelési Portál oktatóanyaginak gyűjteménye

OKTATÓCSOMAGOK

ALSÓ TAGOZATOSOK RÉSZÉRE

Másik korcsoport választása

Tematikus oktatócsomagjainkat különböző korosztályok számára dolgoztuk ki. Kérjük, a témaválasztás előtt határozza meg a korcsoportot.