Fenntartható
értékek

Alsó Tagozat — Tematizált Oktatócsomag

A fenntartható értékek oktatócsomag a fenntarthatóság fogalmát és a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok összefüggéseit mutatja be. A diákok megtanulhatják, hogy mindennapi életükben, a közvetlen környezetükben található pozitív példák segítségével hogyan tehetnek a fenntarthatóbb jövőért, a korábbi generációk által megteremtett értékek, valamint a helyi természeti kincsek megőrzése által.

Nemzeti Köznevelési Portál

Az NKP új portálja biztonságos digitális tér a diákok és a tanárok számára. Olyan feladatokat, videókat, animációkat és linkeket tartalmaz, amelyek folyamatosan frissülnek.A portál ezen a linken érhető el.
 • FENNTARTHATÓSÁGGAL KAPCSOLATOS TARTALMAK A PORTÁLON

  A fenntarthatóság a Nemzeti Köznevelési Portálon olyan témakör, amely az oktatás és a környezetvédelem közötti kapcsolatot hangsúlyozza. A portál olyan erőforrásokat és információkat nyújt, amelyek elősegítik a fenntartható fejlődésre nevelést, valamint az ökológiai tudatosság és a környezetbarát gyakorlatok terjesztését az oktatási intézményekben. Ezen keresztül a pedagógusok, diákok és szülők közösen tehetnek azért, hogy a jövő generációi felelősségteljesebb és fenntarthatóbb társadalomban élhessenek.

Kisfilmek és videók

Könyvajánló

Böngésszen kedvére válogatásunkban, amelyet kifejezetten a témakör alapján állítottunk össze a pedagógusok számára.
 • KIADÓ: Harmat · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Paul Kerensa - Ruth Valerio

  Bolygóőrzők kézikönyve – 52 ötlet a teremtett világ megóvására

  Információban gazdag és bátorító útmutató gyerekek számára, amelyből megtudhatják, hogyan segíthetik környezetüket fenntarthatóbb életmód kialakításával. A lendületes és szórakoztató stílusban megírt könyvben Ruth Valerio és Paul Kerensa 52 nagyszerű ötlettel szolgál, amellyel hozzájárulhatunk világunk megóvásához - a gyakoribb biciklizéstől kezdve, a méltányos kereskedelemből származó termékek vásárlásán át a rövidebb zuhanyzás és az újrahasznosítás gyakorlásáig. A gyerekek örömmel fogadják majd a hétről hétre változó kihívásokat, és miközben a környezetről és a teremtett világról való gondoskodásról tanulnak, kedvet kapnak ahhoz, hogy részt vállaljanak a bolygó jövőjéért folytatott küzdelemben.

 • KIADÓ: Csimota Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  írta: Kollár Árpád, illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

  Mire jó egy lyukas zacskó? (Papírszínház mese)

  Mire jó egy lyukas zacskó? Lehet belőle kapucni, napernyő, ejtőernyő, vitorla? Vagy valami egészen más? Kollár Árpád meséje játékosan, nem didaktikusan irányítja rá a gyerekek figyelmét a Ha követjük a nyughatatlan szél útját, végül az is kiderülhet, hogy még egy lyukas zacskó is jó lehet valamire…környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára.

 • KIADÓ: Csimota Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  írta: Davide Cali, illusztrálta: Gianluca Foli

  A medve és a kardja

  Volt egyszer egy harcias medve, és annak egy kardja, amivel miszlikbe aprított mindent, még az erdő fáit is! Csuda nagy legénynek érezte magát! Ám egy nap a gát vize kiáradt, és elmosta a várat, ahol a medve lakott. A medve persze éktelen haragra gerjedt, és elindult, hogy megleckéztesse a felelőst. De kit is? A vaddisznót? A rókát? A madarakat? Vagy lehet, hogy végül neki kell megtanulnia, hogy a természettel nem lehet packázni? Tanulságos mese arról, hogy tetteinknek milyen következményei lehetnek a környezetünkre, és hogy ezért a felelősöket nem biztos, hogy másokban kell keresnünk.

 • KIADÓ: Csimota Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  írta: Magdalena Zarębska, illusztrálta: Karolina Szopa

  Mese a Visztuláról (Papírszínház mese)

  A mese bemutatja Lengyelország leghosszabb folyóját, a Visztulát és annak útját a születésétől kezdve, egészen a Balti-tengerig. Megismerteti Lengyelország földrajzi, történelmi nevezetességeit és érdekes legendáit Varsó születésérôl, a Pokol Kapujáról, sőt Wawel sárkányáról is. Megtudhatjuk, hogy milyen egy folyó természetrajza, hogy az ember miként él közelében, hogyan használja értékeit, és hogyan hat rá. Felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, mindezt játékosan és humorosan, hogy a gyerekek is könnyen megérthessék üzenetét.Megtudhatjuk, hogy milyen egy folyó természetrajza, hogy az ember miként él közelében, hogyan használja értékeit, és hogyan hat rá. Felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, mindezt játékosan és humorosan, hogy a gyerekek is könnyen megérthessék üzenetét.

 • KIADÓ: Ciceró Könyvstúdió · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Laura Ertimo – Mari Ahokoivu

  Micsoda idő!

  Ha a klíma változik, mi miért nem? A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten. Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás. A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére.

 • KIADÓ: Kolibri Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Az állandó változás

  Még azok a dolgok is változnak, amik látszólag egy helyben állnak: a csillagok, a kövek és a kontinensek mozognak, haladnak és átalakulnak, habár ez szemmel nem mindig látható. Ahhoz, hogy bármi megtörténjen, valaminek változnia kell. Változások nélkül itt sem lennénk! Ez a könyv fényt derít a változás számtalan formájára, és arra, hogy mit jelentenek.

 • KIADÓ: Csirimojó · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  Andrea Gregušová - Alica Raticová

  Szvetozár

  Tudtad, hogy a galambok egykor pótolhatatlan feladatot láttak el? Leveleket szállítottak. Az emberek és a galambok kapcsolatáról szóló vicces történet egészen új fényben mutatja be a városi galambokat. Kis és nagy olvasót egyaránt meggyőz arról, hogy galambok nélkül szomorúbb lenne az életünk. Válságos a helyzet. Az összes galamb elrepült a városból, és csak egy valaki hívhatja vissza őket. Szvetozár, aki maga is sokban hasonlít a galambokra. Galamblelkű, folyton a fellegekben jár, kócos, nem ékeskedik más tollával és sovány, mint a templom galambja.

 • KIADÓ: Csirimojó · MEGJELENÉSI ÉV: 2023

  David Dolenský

  Erdőjáró Rúfusz

  Rúfusz a városban él, kockás inge azonban tűlevéltől, tábortűztől és szederteától illatos. Bár modern erdőjáró, mégis szikravetőt használ öngyújtó helyett, szájában pedig gyakran ívelt szárú pipa díszeleg. Remekül tájékozódik, tudja, hol talál tiszta forrásvizet, mire jó a nyírfakéreg és hogy melyik zuzmóból készül a legfinomabb leves. Bushcraft témában keresve sem találsz jobb, gyerekeknek szóló, ismeretterjesztő és szórakoztató kézikönyvet.

 • KIADÓ: Csirimojó · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  Jana Bodnárová - Daniela Olejníková

  Dita

  "Dita egy városi kislány. Ő sem túl nagy, és a város sem, amelyben él. Vannak, akik a kis városokban unatkoznak, Ditát azonban nem ilyen fából faragták. Ha épp semmi tennivalója nincs, szívesen fedezi fel a dolgokban azt, ami másoknak fel sem tűnik." Ahogy minden kislány, Dita is kíváncsi, és a szülővárosában nap mint nap izgalmas felfedezéseket tesz. Új barátságokat köt, néha emberekkel, néha állatokkal. Csodákat lát, néha álmában, néha a valóságban. Találkozik a beszélő rókával, a táncoló medvével, megment egy trópusi pillangót, kibékül egy undok kisfiúval, hajfonatot készít a dédmamájának. Dita hétköznapi kalandjai Jana Bodnárová tizenegy varázslatos történetében és Daniela Olejníková izgalmas illusztrációin elevenednek meg.

 • KIADÓ: Central Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2012

  Berg Judit

  Tavasz a Nádtengeren

  Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger, ahol vízimadarak építik fészküket, nádirigók terelgetik fiókáikat, és vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között. Itt élnek a lengék. Még sosem hallottál róluk? Az bizony nem csoda. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának zöld bőrű őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Róluk és Füttyös Vilkóról, a bátor lengefiú nem mindennapi kalandjairól szól ez a mese. Berg Judit legújabb mesekönyvében a Nádtenger világába kalauzolja olvasóit, ahol a kedves, de harcias lengék életében minden napra jut egy-egy izgalmas kaland. A szabad szemmel alig látható, zöld lengeőrök és ellenségeik, a harácsok Takács Viktória képein kelnek új életre, és olyan világot tárnak a szemünk elé, amiről eddig csak álmodni mertünk!

 • KIADÓ: Central Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2016

  Berg Judit

  A Nádtenger télen

  Télen elnéptelenedik a Nádtenger, a fagyok beálltával még a vadkacsák is melegebb vidékre húzódnak. Mégis lábnyomok szelik át a tópart hóborította lankáit, amelyek nagy veszedelemről árulkodnak. A Csobogó-tó harcias patkányai mindent elsöprő támadásra készülnek a lengék ellen. A Nádtenger zöld bőrű őrzőinek új szövetségesekre van szükségük, ha meg akarják védeni otthonukat. Berg Judit mesesorozatának új részében végső állomásához érkezik a lengék és harácsok közt dúló háború. A váratlan fordulatokban bővelkedő történet ezúttal a barátságról, emberségről és elfogadásról is szól. Takács Viktória kedves, barátságos rajzain nemcsak a téli természet és a tópart élővilága kel életre, hanem részesei lehetünk a hóban és jégen zajló kalandoknak, játékoknak és cselszövésnek, hogy aztán a tél végét hirdető farsangon együtt ünnepelhessünk a lengékkel!

 • KIADÓ: Lampion Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Berg Judit

  Vilkó útra kel

  A Lengemesék négy évszakával körbeért az év, lezárult a Nádtenger történetének egy időszaka. Tél végére a főszereplő, Füttyös Vilkó korábban zöld haja bebarnult, így végre ő is igazi őrző lehet. Vajon mi lesz az első nagy feladata? Berg Judit most tovább meséli a bátor lengefiú kalandjait és a négy évszak egyik nagy rejtélye is megoldódik. Minden rajongó tudja, hogy Vilkó édesapja, Füttyös Tóbiás évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt. Nemcsak a lengék keresték hiába, hanem az olvasók is számos levéllel ostromolták a szerzőt, hogy kiderüljön, mi történt a híres őrzővel azon a végzetes bevetésen, amikor nem tért vissza Lengevárba. Most mindenre fény derül! Füttyös Vilkó híreket kap, amelyek alapján úgy tűnik: apukája Afrikába került, ahonnan nem tud hazatérni. A bátor lengefiú ezért útra kel immár saját hátasrigóján, legjobb barátja, Lile társaságában, hogy megkeresse Tóbiást Afrika ismeretlen vidékén.

 • KIADÓ: Teknős Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Janine Eck

  100 dolog, amit a Földért tehetsz

  A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Most biztos azt gondolod, hogy de hát te még gyerek vagy, hogyan tudnál ebben segíteni? Pedig hidd el, sok mindent tehetsz! Megosztunk veled 100 ötletet, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben szuperül szórakozhatsz is! Például: Unalmas a textilszatyor? Akkor alakítsd át! Csak egy ecset és textilfesték kell hozzá, és már írhatsz is rá menő szövegeket, rajzolhatsz király mintákat vagy vicces ábrákat! Nap mint nap a legkülönfélébb dolgok landolnak a szemétben. Pedig egy kis fantáziával néhány holmit továbbra is használhatsz. Barkácsolj például pénztárcát üdítősdobozból! Tudtad? A fagyitölcsér az egyik legjobb csomagolás a világon. Miért? Mert finom, nem kell elmosogatni, és nem szemetelünk vele! Hát nem szuper? Ha az összes papírt, amit egy nagyobb ország lakói egy évben elhasználnak, átszámítanánk egy köteg írólappá, az a köteg a Földtől egészen a Holdig érne. Úgyhogy spórolj a papírral, és mentsd meg az erdőt!

 • KIADÓ: Teknős Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Gryllus Vilmos

  Vízcseppmesék

  „Szerettem esténként mesélni a gyerekeimnek. Legjobban fejből, csak mondani, ahogy jön. Ezek a mesék aztán többször is előkerültek, alakultak, véglegesedtek. Itt van most közülük kettő. Az elsőt a fiamnak mesélgettem, a másodikat a lányomnak. De rég volt! Örömmel idézem fel őket, hátha nektek is tetszenek majd. És persze hogy a természetről szólnak, mi másról? Az egyik egy vízcsepp, a másik egy felhő története. Fogadjátok szeretettel!" Gryllus Vilmos

 • KIADÓ: Móra · MEGJELENÉSI ÉV: 2016

  Szabó Magda

  Sziget-kék

  Szabó Magda klasszikusa talán az első magyar gyerekirodalmi mű volt, ahol hangsúlyosan megjelent az állatok védelme és a velük való együttélés mnőségének kérdése.

 • KIADÓ: Móra · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  kortárs magyar meseválogatás

  Amikor a kukák világgá mentek

  Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket.

 • KIADÓ: Móra · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Kemény Gabriella

  A konkrét hiúz

  A tizenkét éves Marci okos, de kissé szétszórt fiú, pót-, majd beugró tagja iskolájuk természetismereti és természetvédelmi versenyre készülő kis csapatának, mely egészen az országos döntőig jutott. A döntőt Márianosztrán rendezik, és a dolgok úgy alakulnak, hogy Marci ötéves öccsét, Jancsit is magukkal kell vinniük, aki nagyon szeretne végre egy saját háziállatot.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  Estelle Talavera

  101 dolog, amit jó, ha tudsz a vízi élőhelyek állatairól

  Merülj el velünk a vízi élőhelyek világában! Ismerd meg a víziállatokat, és tudd meg, mennyi élőlény élete függ a víztől. A 101 szócikkben olvashatsz mindenről, amit a vízi élőhelyekről tudni érdemes.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2023

  Estelle Talavera

  101 dolog, amit jó, ha tudsz az állatokról

  Milyen állatok élnek a szavannán, az esőerdőben, a sivatagokban, a hegyvidéken? Hogyan vadásznak a madarak? Hogyan rejtőzködnek a rágcsálók? Melyik a világ leghosszabb kígyója? Mért különleges Ausztrália élővilága? Ez csak néhány kérdés ebből a könyvből, amelybe érdekességeket és meglepő tényeket gyűjtöttünk össze rengeteg képpel, hogy jobban megismerhesd a világ csodálatos és különleges állatait.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Francisco Arredando

  500 érdekesség a dinoszauruszokról

  Tudtad, hogy mire hasonlított a gigantikus Tyrannosaurus Rex lábnyoma? Vagy hogy milyen volt a Brachiosaurus szíve? Ilyen és sok más, ehhez hasonló kérdésre kapsz választ ebből a könyvből, mert ötszáz érdekesség, számtalan izgalmas tény vár a dinoszauruszok világából. Az 500 érdekesség-sorozat kötetei fantasztikus időtöltést nyújtanak a gyerekeknek és gyerekekkel is, hiszen az érdekes szócikkeknek köszönhetően a tanulás nemcsak hatékony, de nagyon szórakoztató is.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Francisco Arredando

  500 érdekesség az állatokról

  Tudtad, hogy a jegesmedve szőre igazából nem is fehér? Vagy hogy az emlősök között a legnagyobb álomszuszék a koala? Ilyen és sok más, ehhez hasonló kérdésre kapsz választ ebből a könyvből, mert ötszáz érdekesség, számtalan izgalmas tény vár az állatok világából. Az 500 érdekesség-sorozat kötetei fantasztikus időtöltést nyújtanak a gyerekeknek és gyerekekkel is, hiszen az érdekes szócikkeknek köszönhetően a tanulás nemcsak hatékony, de nagyon szórakoztató is.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Consuelo Delgado

  Atlasz az óceánokról

  A Föld kontinenseit öt óceán mossa, amelyek mind kapcsolatban állnak egymással, és elfoglalják a felszín 71%-át. Innen ered az élet, rengeteg lakója van a mikroszkopikustól a hatalmas méretűig, rétegei a napfényestől a mélysötétig terjednek, és már érezhető rajtuk a klímaváltozás hatása. Ez a kötet elképesztő utazásra invitálja olvasóját. Bemutatja az óceánok élővilágát, érdekességeit, térképeivel és illusztrációival közel hozza ezt a csodálatos világot, amelyből minden élet ered itt, a Földön.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Francesca Bignotti; Irene Ceruti

  Az állatok nagy könyve

  Te is az állatok szerelmese vagy? Akkor ez a könyv pont Neked készült! Rengeteg új információval gazdagodhatsz belőle. Hatalmas könyv, amely élőhely szerint rendszerezi bolygónk lakóit, de a rendszertani besorolás mellett számos érdekességet is megtudhatsz az állatokról. A szép képek pedig segítenek abban, hogy ha élőben találkozol egy-egy állattal, akkor könnyedén felismerd majd őket.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Isabel Ortiz

  Az állatvilág építőmesterei

  Nem az ember az egyetlen élőlény, amely képes olyan helyet kialakítani magának, ahol biztonságban töltheti a napjait. Az állatvilág számos lakója épít magának sokszor nagy és bonyolult menedéket, és ehhez rendkívüli képességek szükségesek. Az építkező állatok sokféle méretűek vagy alakúak lehetnek, és a világ számos pontján fellelhetőek. Nagyon elszánt lények: rágnak, ásnak, alagutat építenek, terveznek és díszítenek. Olyan is akad, amely maga állítja elő az építkezéshez szükséges anyagot. Ez a kötet lenyűgöző utazásra invitálja az olvasót, aki felfedezheti, mennyi élőlény képes megváltoztatni az élőhelyét, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a környezetéből.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  Eliseo García

  Az evolúció

  Mi lehet a közös egy pálmafában és egy pelikánban? Miben hasonlít egy kisgyerek és egy százlábú? Mi a kapcsolat az ősállatok és a ma élő állatok között? Az evolúció már évmilliók óta tart, és lehetővé tette, hogy régen és most is élőlények óriási változatosságban élhessenek együtt a bolygónkon. Tarts velünk az evolúció kalandjának felfedezésében, ismerd meg jobban a földi élet kialakulásának állomásait.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Paco Torrubiano

  Az űr enciklopédiája

  Az emberiséget ősidők óta foglalkoztatja az űr rejtélye. Ha felnézünk az égre, ugyanazok a kérdések fogalmazódnak meg bennünk nemzedékek óta: Hogyan keletkeztek a csillagok? Hogyan jött létre a Nap? És a Hold? Hol a mi helyünk az univerzumban? Ebben a kötetben lenyűgöző utazásra hívunk: ismerd meg velünk az űrt, a felépítését, az alkotóelemeit, keletkezésének és kutatásának történetét. Sőt, még azt is megtudhatod, milyen az élet az űrben. Merülj el ebben a csodákkal teli világban!

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2019

  Jorge Montoro

  Fedezd fel! - A Föld

  A Föld az otthonunk. Ez az a bolygó, ahol élünk, és az egyetlen, ahol eddigi tudásunk szerint létezik az élet. Ez a könyv végigvezet téged a Föld történetén, majd bemutatja a különféle élőhelyeket: a szavannát, az esőerdőt, a sivatagot, az erdőt, a tundrát, a sarkvidékeket, a folyókat és a tengereket, valamint az ott élő állatokat. Megismerkedhetsz a bolygót fenyegető környezeti ártalmakkal, és megtudhatod, hogyan tudjuk elősegíteni a környezet védelmét. A könyv melléklete egy dinoszauruszok korát ábrázoló poszter, matricák, valamint három útkereső játék.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2023

  Így lesz a bolygó egészséges és boldog

  Az Így lesz a bolygó egészséges és boldog – Környezetvédelmi foglalkoztatófüzet tetoválásokkal lapjai érdekes és szórakoztató módon mutatják be a gyerekeknek a környezetvédelem és környezettudatosság kérdését. Foglalkozik helyi és globális megközelítéssel is, gyakorlatias és pozitív feladataival a kisebbek számára is életszerűvé teszi a témát. A bőrbarát tetoválások, valamint a lapokon végig jelen levő kedves karakter arra ösztönzik a gyerekeket, hogy ők maguk is részt vegyenek ezekben a törekvésekben, sőt akár tovább is lépjenek.

 • KIADÓ: Napraforgó Könyvkiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2023

  Így leszek egészséges és boldog

  Az Így leszek egészséges és boldog- Éntudatos foglalkoztatófüzet tetoválásokkal lapjai érdekes és szórakoztató módon mutatják be a gyerekeknek az érzelmi intelligencia és az éntudatosság kérdését. Foglalkozik testi és lelki megközelítéssel is, gyakorlatias és pozitív feladataival a kisebbek számára is életszerűvé teszi a témát. A bőrbarát tetoválások, valamint a lapokon végig jelen levő kedves karakter arra ösztönzik a gyerekeket, hogy ők maguk is részt vegyenek ezekben a törekvésekben, sőt akár tovább is lépjenek.

BOOKR Mesetár

Több száz digitális mesekönyv egyetlen alkalmazásban. További részletek a BOOKR Mesetár weboldalán.
 • a természet szépsége, a Tisza bemutatása

  Petőfi Sándor

  A Tisza

  „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére."

 • a természet szépsége, az Alföld bemutatása

  Petőfi Sándor

  Az Alföld

  „Mit nekem te zordon Kárpátoknak Fenyvesekkel vadregényes tája! Tán csodállak, ámde nem szeretlek, S képzetem hegyvölgyedet nem járja.”

 • környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 1. Egy kiskutya álma

  Bob, a kalandra vágyó kiskutya nyomozásra indul, hogy megmentse az erdőt. Vajon sikerül neki? Tartsatok vele és kiderül!

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 10. Büszke szülők

  A rettenthetetlen csapat együtt hagyja el az erdőt, majd Bob és Tangó boldogan tér haza Lara mamához és a többi kutyakölyökhöz, hogy beszámoljanak az erdő megmentése során szerezett élményeikről.

 • környezetvédelem, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 2. A nagy elhatározás

  Bob ebben a részben nagy elhatározásra jut. Tangó pedig tanácsokkal látja el az elszánt kutyakölyköt, és elmeséli neki, hogy milyen képességekre van szükség terve megvalósításához.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 3. Rossz hírek

  Ebben a részben a kutyakölykök megismerkednek Melanzzsal, a békával. Az első erdőlakó viszont, akivel a kutyakölykök találkoznak életükben, nem szolgál jó hírekkel…

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 4. Terepszemle

  Bob új barátra tesz szert, Minna, a kislevelű nőszőfű személyében. Ő azonban arról számol be, hogy mostanában gyökerei erőtlenebbek és levelei is fonnyadoznak az erdőt szennyezők miatt. Bobéknak persze több sem kell, megígérik neki, hogy az elkövetők nyomába erednek.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 5. Segítőtársak

  Kántor ezredes különös hangokra lesz figyelmes miközben az erdőt járják. Valaki követi őket. Az elszánt csapatnak azonban egy percig sem száll inába bátorsága, és elhatározzák, hogy leleplezik a gyanús alakokat.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 6. Forró nyomon

  Medve Matyi mohósága kivételesen jó hatással volt a nyomozásra. Az éhes medve méz után kutatva találkozik Csikkonnal, a méhhel, aki fontos információval szolgál az elszánt csapat számára.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 7. Tettenérés

  Csikkon segítségével a csapat rátalál az illegális hulladéklerakó helyre. De vajon sikerül tetten érni a szemetelő gazfickókat? És ha igen, nem túl veszélyes vállalkozás leleplezni őket? Ebből a részből kiderül.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 8. Révbe érnek a pisztrángok

  Ebben a részben megismerkedünk Hekker Lalival, a zseni informatikussal, aki a fotók elküldésében lesz a nyomozócsapat segítségére. Ám van még valami, amit Kántor ezredes kérni szeretne a haltól...

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 9. Kattan a bilincs

  Kántor ezredes jóvoltából a felderítő csapat olyan érdekes helyekre kap bepillantást, mint az ügyelet, a technikusi szoba vagy az előállító helyiség. Mindeközben a forrástól is jó hírek érkeznek, hiszen valaki kezén kattan a bilincs...

 • éghajlat, klímaváltozás

  Jen Green

  Időjárás 30 másodpercben (részlet)

  6 lebilincselő téma fél percben a felhőket kergetőknek a Föld időjárásának különös, bámulatos és rendkívül változatos világába.

 • ismeretterjesztés, az erdő lakóinak, természeti jelenségeknek bemutatása

  Zelk Zoltán

  A tölgyfa születésnapja

  A világ végétől kilenclépésnyire, de az is lehet, hogy tízre, egy aprócska erdő közepén négy testvér éldegélt: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Ebben a könyvben A gólya érkezése és a Mese a fákról című történeteket olvashatjátok el.

 • klasszikus fabula a szorgalomról, felelősségről, előrelátásról

  Jean de La Fontaine

  A tücsök és a hangya

  La Fontaine klasszikusa nemcsak az állarokról mesél, hanem rajtuk keresztül örökérvényű igazságokat fogalmaz meg az életre vonatkozóan

 • verses ismeretterjesztő

  Móra Ferenc

  A cinege cipője

  "Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak."

 • bibliai történet az ember és állat kapcsolatáról, áradásról, vízek mozgásáról

  Magyarországi Református Egyház

  A vízözön

  „Egy nap Isten így szólt Noéhoz, egyetlen hűséges emberéhez és családjához: Elhatároztam, hogy minden élőnek véget vetek. Erőszakkal és gonoszsággal telt meg miattuk a Föld. Özönvizet zúdítok a Földre, és elpusztítom őket. De te és családod életben maradtok. Készíts hát bárkát!"

 • rovarok szerepe, fontossága, élővilágban betöltött szerepük, ismeretterjesztő

  Anna Claybourne

  Rovarok 30 másodpercben

  6 ízeltlábú téma, mindössze fél percben kifejtve, nem csak a rovarok szerelmeseinek!

Pályázatok és versenyek

A sikeres pályázók díjakat és támogatásokat nyerhetnek a fenntartható projektek megvalósításához és a környezeti nevelés előmozdításához.A programok listáját itt, a versenyek listáját pedig itt érheti el.
 • Legaktívabb iskola díj 2023

  A pályázat során a kiemelkedően aktív iskolák kerülnek díjazásra 19 megyében és Budapesten, valamint a határon túli országokban. A pályázaton bármely, a 2023. évi Fenntarthatósági Témahétre regisztrált magyarországi és határon túli általános és középfokú iskola indulhat.

 • Kincsek karnyújtásnyira pályázat

  A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákokban a helyi értékek fenntartásának az egyén és a helyi közösség életében betöltött fontos szerepét – a pályázaton a diákok az ezekhez fűződő kapcsolatukat művészeti alkotásokon keresztül mutathatják meg. A diákoknak fel kell lelniük a lakóhelyükön-településükön vagy annak közvetlen környékén található és megőrzendő építészeti, természeti, szellemi, kulturális, népművészeti, családi-többgenerációs stb. értékeket és ezekről egy szabadon választott művészeti alkotást kell készíteniük.

OKTATÓCSOMAGOK

Az oktatócsomagok előreláthatóan 2024. március 15-től folyamatosan lesznek elérhetőek itt a honlapon.