Energia

Alsó Tagozat — Tematizált Oktatócsomag

Az energia oktatócsomagunk bemutatja a különböző energiaforrásokat, mint a napenergia, szélenergia, vízenergia és a fosszilis tüzelőanyagok. Interaktív kísérletek és játékok révén a gyerekek megismerhetik az energiatermelés és -felhasználás alapjait, valamint az energiahatékonyság fontosságát.

Óratervek és Mintaprojektek

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják a Témahéthez kapcsolódó heti projekttervüket.Az összes óratervet és a keresőt megtekintheti ezen az oldalon.
 • Energia · óravázlat

  Légy energikus!

  Az óra célja, hogy megismertesse az energia fogalmát és szerepét a mindennapi életünkben; bemutassa a legfontosabb energiatípusok jellemzőit.

 • Energia · óravázlat

  Energiavadász

  A tanórán a gyerekek megismerkednek a különböző energiaforrásokkal, és csoportosítják őket aszerint, hogy képesek-e megújulni vagy sem. A tanulók rögzítik a megújuló és a nem megújuló energiaforrás fogalmát. Ezt követően egy feladatlap segítségével pármunkában tekintik át az egyes energiaforrások előnyeit és hátrányait.

 • Energia · projektterv

  Vigyázz az energiára!

  A projekt megvalósítását egy bevezető óra előzi meg, ahol a tanító felméri, mennyire élnek a gyerekek energiatakarékosan. Ugyanezen az órán a gyerekek megoldásokat próbálnak keresni a túlzott energiafelhasználás csökkentésére, majd a projekt során ezt igyekeznek a gyakorlatban is megvalósítani. A projekt egy beszámolóval zárul, ahol a csoportok bemutatják az eredményeiket.

 • Energia · projektterv

  ENERGIADETEKTÍVEK

  A tanulók megismerik az energia fogalmát; és felismerik, hogy az élőlényeknek és a gépeknek is szükségük van energiára. Megismerik a megújuló és nem megújuló energiaforrásokat. Belepillantanak az erőművek működésébe. Követik az elektromos energia útját a fogyasztókhoz. Megtanulják, hogyan használhatják biztonságosan az elektromos áramot, és megismerik a veszélyeit. Ötleteket gyűjtenek az energiatakarékosságra.

Nemzeti Köznevelési Portál

Az NKP új portálja biztonságos digitális tér a diákok és a tanárok számára. Olyan feladatokat, videókat, animációkat és linkeket tartalmaz, amelyek folyamatosan frissülnek.A portál ezen a linken érhető el.
 • FENNTARTHATÓSÁGGAL KAPCSOLATOS TARTALMAK A PORTÁLON

  A fenntarthatóság a Nemzeti Köznevelési Portálon olyan témakör, amely az oktatás és a környezetvédelem közötti kapcsolatot hangsúlyozza. A portál olyan erőforrásokat és információkat nyújt, amelyek elősegítik a fenntartható fejlődésre nevelést, valamint az ökológiai tudatosság és a környezetbarát gyakorlatok terjesztését az oktatási intézményekben. Ezen keresztül a pedagógusok, diákok és szülők közösen tehetnek azért, hogy a jövő generációi felelősségteljesebb és fenntarthatóbb társadalomban élhessenek.

Kisfilmek és videók

 • ONLINE TANÓRÁK

  A Fenntarthatósági Témahéten tartott iskolai tanórák témáinak elmélyítését önkéntes szakértők közreműködésével készült online tanórák, oktatófilmek segítik.

BOOKR Mesetár

Több száz digitális mesekönyv egyetlen alkalmazásban. További részletek a BOOKR Mesetár weboldalán.
 • a természet szépsége, a Tisza bemutatása

  Petőfi Sándor

  A Tisza

  „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére."

 • a természet szépsége, az Alföld bemutatása

  Petőfi Sándor

  Az Alföld

  „Mit nekem te zordon Kárpátoknak Fenyvesekkel vadregényes tája! Tán csodállak, ámde nem szeretlek, S képzetem hegyvölgyedet nem járja.”

 • környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 1. Egy kiskutya álma

  Bob, a kalandra vágyó kiskutya nyomozásra indul, hogy megmentse az erdőt. Vajon sikerül neki? Tartsatok vele és kiderül!

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 10. Büszke szülők

  A rettenthetetlen csapat együtt hagyja el az erdőt, majd Bob és Tangó boldogan tér haza Lara mamához és a többi kutyakölyökhöz, hogy beszámoljanak az erdő megmentése során szerezett élményeikről.

 • környezetvédelem, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 2. A nagy elhatározás

  Bob ebben a részben nagy elhatározásra jut. Tangó pedig tanácsokkal látja el az elszánt kutyakölyköt, és elmeséli neki, hogy milyen képességekre van szükség terve megvalósításához.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 3. Rossz hírek

  Ebben a részben a kutyakölykök megismerkednek Melanzzsal, a békával. Az első erdőlakó viszont, akivel a kutyakölykök találkoznak életükben, nem szolgál jó hírekkel…

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 4. Terepszemle

  Bob új barátra tesz szert, Minna, a kislevelű nőszőfű személyében. Ő azonban arról számol be, hogy mostanában gyökerei erőtlenebbek és levelei is fonnyadoznak az erdőt szennyezők miatt. Bobéknak persze több sem kell, megígérik neki, hogy az elkövetők nyomába erednek.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 5. Segítőtársak

  Kántor ezredes különös hangokra lesz figyelmes miközben az erdőt járják. Valaki követi őket. Az elszánt csapatnak azonban egy percig sem száll inába bátorsága, és elhatározzák, hogy leleplezik a gyanús alakokat.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 6. Forró nyomon

  Medve Matyi mohósága kivételesen jó hatással volt a nyomozásra. Az éhes medve méz után kutatva találkozik Csikkonnal, a méhhel, aki fontos információval szolgál az elszánt csapat számára.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 7. Tettenérés

  Csikkon segítségével a csapat rátalál az illegális hulladéklerakó helyre. De vajon sikerül tetten érni a szemetelő gazfickókat? És ha igen, nem túl veszélyes vállalkozás leleplezni őket? Ebből a részből kiderül.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 8. Révbe érnek a pisztrángok

  Ebben a részben megismerkedünk Hekker Lalival, a zseni informatikussal, aki a fotók elküldésében lesz a nyomozócsapat segítségére. Ám van még valami, amit Kántor ezredes kérni szeretne a haltól...

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 9. Kattan a bilincs

  Kántor ezredes jóvoltából a felderítő csapat olyan érdekes helyekre kap bepillantást, mint az ügyelet, a technikusi szoba vagy az előállító helyiség. Mindeközben a forrástól is jó hírek érkeznek, hiszen valaki kezén kattan a bilincs...

 • éghajlat, klímaváltozás

  Jen Green

  Időjárás 30 másodpercben (részlet)

  6 lebilincselő téma fél percben a felhőket kergetőknek a Föld időjárásának különös, bámulatos és rendkívül változatos világába.

 • ismeretterjesztés, az erdő lakóinak, természeti jelenségeknek bemutatása

  Zelk Zoltán

  A tölgyfa születésnapja

  A világ végétől kilenclépésnyire, de az is lehet, hogy tízre, egy aprócska erdő közepén négy testvér éldegélt: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Ebben a könyvben A gólya érkezése és a Mese a fákról című történeteket olvashatjátok el.

 • klasszikus fabula a szorgalomról, felelősségről, előrelátásról

  Jean de La Fontaine

  A tücsök és a hangya

  La Fontaine klasszikusa nemcsak az állarokról mesél, hanem rajtuk keresztül örökérvényű igazságokat fogalmaz meg az életre vonatkozóan

 • verses ismeretterjesztő

  Móra Ferenc

  A cinege cipője

  "Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak."

 • bibliai történet az ember és állat kapcsolatáról, áradásról, vízek mozgásáról

  Magyarországi Református Egyház

  A vízözön

  „Egy nap Isten így szólt Noéhoz, egyetlen hűséges emberéhez és családjához: Elhatároztam, hogy minden élőnek véget vetek. Erőszakkal és gonoszsággal telt meg miattuk a Föld. Özönvizet zúdítok a Földre, és elpusztítom őket. De te és családod életben maradtok. Készíts hát bárkát!"

 • rovarok szerepe, fontossága, élővilágban betöltött szerepük, ismeretterjesztő

  Anna Claybourne

  Rovarok 30 másodpercben

  6 ízeltlábú téma, mindössze fél percben kifejtve, nem csak a rovarok szerelmeseinek!

Applikációk

Az alkalmazásokat az oktatási céloknak és a diákok érdeklődési körének megfelelően, gondosan válogattuk össze.
 • Öko Napló

  Környezetvédelmi témájú alkalmazás, mely segít a gondolkodást tudatosabbá tenni. Az app napi pár perces használatával a felhasználó játékosan tehet a környezetért és tippeket is kaphat az ökolábnyoma csökkentéséhez.

Pályázatok és versenyek

A sikeres pályázók díjakat és támogatásokat nyerhetnek a fenntartható projektek megvalósításához és a környezeti nevelés előmozdításához.A programok listáját itt, a versenyek listáját pedig itt érheti el.
 • Legaktívabb iskola díj 2023

  A pályázat során a kiemelkedően aktív iskolák kerülnek díjazásra 19 megyében és Budapesten, valamint a határon túli országokban. A pályázaton bármely, a 2023. évi Fenntarthatósági Témahétre regisztrált magyarországi és határon túli általános és középfokú iskola indulhat.

OKTATÓCSOMAGOK

ALSÓ TAGOZATOSOK RÉSZÉRE

Másik korcsoport választása

Tematikus oktatócsomagjainkat különböző korosztályok számára dolgoztuk ki. Kérjük, a témaválasztás előtt határozza meg a korcsoportot.