Biodiverzitás

Alsó Tagozat — Tematizált Oktatócsomag

A biodiverzitás oktatócsomagunk célja, hogy a gyerekek megismerjék a Föld élővilágának gazdagságát, a különböző fajok közötti összefüggéseket és az ökoszisztémák működését. A természet megfigyelésére ösztönző feladatok és játékos tevékenységek segítik az ökológiai ismeretek elsajátítását.

Óratervek és Mintaprojektek

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják a Témahéthez kapcsolódó heti projekttervüket.Az összes óratervet és a keresőt megtekintheti ezen az oldalon.
 • Biodiverzitás · projektterv

  Gomba-próba

  A mintaprojekt betekintést nyújt a gyerekeknek a gombák csodálatos világba. A gyerekek érdeklődését fenntartva a különféle tevékenységeket mesék és játékokos elemek színesítik.

 • Biodiverzitás · projektterv

  Védjük meg a beporzókat!

  A projekt során megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával, az ezt veszélyeztető jelenségekkel. Felhívjuk a tanulók figyelmét a méhek kipusztulásának veszélyére. Megismerjük a beporzás fontos résztvevőit. Rovarhotel, méhlegelő, méhitató elkészítésével mi is a védelmükre kelünk. Plakát segítségével felhívjuk a többi gyerek figyelmét is a problémára, és annak megoldására.

Nemzeti Köznevelési Portál

Az NKP új portálja biztonságos digitális tér a diákok és a tanárok számára. Olyan feladatokat, videókat, animációkat és linkeket tartalmaz, amelyek folyamatosan frissülnek.A portál ezen a linken érhető el.
 • FENNTARTHATÓSÁGGAL KAPCSOLATOS TARTALMAK A PORTÁLON

  A fenntarthatóság a Nemzeti Köznevelési Portálon olyan témakör, amely az oktatás és a környezetvédelem közötti kapcsolatot hangsúlyozza. A portál olyan erőforrásokat és információkat nyújt, amelyek elősegítik a fenntartható fejlődésre nevelést, valamint az ökológiai tudatosság és a környezetbarát gyakorlatok terjesztését az oktatási intézményekben. Ezen keresztül a pedagógusok, diákok és szülők közösen tehetnek azért, hogy a jövő generációi felelősségteljesebb és fenntarthatóbb társadalomban élhessenek.

Kiegészítő anyagok

További segédanyagok.
 • tananyag

  Erdőböngésző

  Erdőismereti tananyag kisiskolásoknak - WWF

 • kiadvány

  Bio-kert-ésszel

  A Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapjáról ingyenesen letölthető szakmai kiadványok, amelyek az élet minden területét felölelve a Skanzen Örökség Iskola oktatási program keretében, munkafüzet formájában kerültek kidolgozásra.

Kisfilmek és videók

 • ONLINE TANÓRÁK

  A Fenntarthatósági Témahéten tartott iskolai tanórák témáinak elmélyítését önkéntes szakértők közreműködésével készült online tanórák, oktatófilmek segítik.

Könyvajánló

Böngésszen kedvére válogatásunkban, amelyet kifejezetten a témakör alapján állítottunk össze a pedagógusok számára.
 • KIADÓ: Csimota Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  írta: Vibbók Ildi, illusztrálta: Babarczy Myriam

  Kezünkben a világ vége

  Vibók Ildi legújabb könyve a kiskamaszokhoz nagyon közel álló virtuális világban játszódik. A történet sok humorral és izgalmas kalandokon keresztül hívja fel a figyelmünket arra, hogy a legapróbb tettüknek is következményei vannak a környezetünkre. Lincsi és Peti egész nap a Parkolj a Parkodban! című játékkal játszik. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a kiskamaszok imádják a szobában nyomkodni a telefonjukat.. Ám egy napon furcsa dolog történik, és a testvérek hirtelen a játékban találják magukat. Ott szembesülnek azzal, hogy a virtuális térben végzett környezeti rombolásuknak milyen hatásai vannak, és hogy ezek hogyan jelennek meg a valóságban. Vajon sikerül helyrehozniuk a károkat a játék különböző szintjein megjelenő szereplők segítségével?

 • KIADÓ: Csirimojó · MEGJELENÉSI ÉV: 2018

  Tereza Vostradovská

  Egérke enciklopédiája

  Egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít. Tereza Vostradovská nagyformátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. Hiteles, ugyanakkor játékos illusztrációinak köszönhetően azonban már a tipegő korú gyerekek is érdeklődéssel lapozhatják a kötetet. Mi a mézharmat, hogy néz ki a szakállzuzmó vagy a virágkáka? Hogy dalol a királyka, a kakukk vagy a búbos cinege? Az összefüggéstelen adatok memorizálása helyett a gyerekek ezen a szórakoztató történeten keresztül maguk is mindent kipróbálhatnak! A könyvhöz egy magyar nyelvű applikáció is tartozik.

 • KIADÓ: Csirimojó · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Jiří Dvořák - Marie Štumpfová

  Hogyan alszanak az állatok?

  Hogyan néznek ki és mit csinálnak alvás közben az állatok? Mire van szükségük és mire gondolnak, miközben erőt gyűjtenek? Némelyik folyton csak durmolna, némelyik alig hunyja le a szemét, az egyik a víz alatt, a másik fél lábon állva, az egyik a hóban, a másik a forró sivatagban alszik… A könyv az állatos leporellók hagyományát követi, de nem csak a legkisebb olvasókat szólítja meg. A szülőket és a pedagógusokat is interaktív játékra és közös gondolkozásra hívja: miért alszanak az emberek és az állatok, mi a pihenés, hogyan és hol élnek az egyes állatok és miért különlegesek.

 • KIADÓ: Lampion Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Jeney Zoltán

  Balatoni kacsavész - Szörnyek és sellők

  Lehetséges, hogy egy tündér megbetegszik? Hogy egy egész tó gyengélkedik? Hogy a kacsák kétségbeesnek? Mit keresnek sellők a Balatonban? És hogy kerül oda egy óriáspolip? Akárhogy is van, Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke segít, ahol csak tud. De főleg, ahol akar. És ha segítségért kiált a tó, a nád, a sás népe, ő azonnal ott terem, nem kell kétszer kérni. De elolvasni, hogy mit művel, többször is érdemes.

 • KIADÓ: Manó Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Mechler Anna

  A virágtündérek titkai 2. - Bíborka és a varázsfőzet

  Közeledik a virágvarázslat ideje - de vajon mi lesz akkor, ha a tündérek a nagy napon éppen betegek? Hogyan kaphat megfelelő segítőt egy gyógynövény, ha reggel még az sem biztos, hogy az összes tündérlány részt tud venni a ceremónián? Szerencsére Herba anyó úrrá lesz a helyzeten. Ebben az évben egy csodálatos szépségű virág tűnik fel a varázsgömbben, és Bíborka személyében kedves, lelkiismeretes támogatót kap. A tündérlány sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról, és közben új barátokat is szerez. A bíbor kasvirág ugyanúgy segíti Bíborkát a mindennapokban, mint ahogy a kislány gondoskodik róla. A bűbájos mesék olvasása közben észrevétlenül ismerhetjük meg a gyógynövények gyógyhatását.

 • KIADÓ: Manó Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2021

  Mechler Anna

  A virágtündérek titkai 3. - Nadin és a varázstégely

  A tündérek mind ügyesek és kecsesek - vagy mégsem? Közöttük is akad olyan, aki néha leejt és összetör valamit? Vagy akinek kék-zöld foltok csúfítják a karját, mert folyton beüti valamibe? Nadin pontosan ilyen: semmi sem úgy sikerül neki, ahogy ő szeretné. Épp ezért nagyon meglepődik, amikor őt jelöli ki a virágvarázslat, hogy a fekete nadálytő segítője legyen. Persze mindez nem véletlen; a történet végére kiderül, hogy miért is ő a legmegfelelőbb tündér erre a feladatra. A kedves mesék amellett, hogy egy igazán szerethető tündérkét ismertetnek meg az olvasóval, sok-sok titokba is beavatják a gyerekeket a gyógynövények csodálatos világából.

 • KIADÓ: Manó Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2023

  Mechler Anna

  A virágtündérek titkai 5. - Gerti és a varázsgömböcské

  Még be sem köszöntött a nyár első napja, de a tündéreknek máris egy óriási feladattal kell megbirkózniuk: aknázómolyok támadták meg a gesztenyefákat. A tündérlányok Herba anyó segítségével felveszik a harcot a kártevőkkel. Amikor eljön a várva várt virágvarázslat ideje, senki sem lepődik meg: a varázsgömbben a gesztenye jelenik meg. Gerti, a türelmetlen tündérlány kapja azt a hatalmas feladatot, hogy a több száz éves gesztenyefák segítője legyen. Vajon mit tehet egy aprócska tündér ezekért a hatalmas faóriásokért? Milyen titkokra bukkan Gerti, miközben ismerkedik a vadgesztenyével? A csodás felfedezések során nem csak egy szerethető tündér kalandjait ismerhetik meg a gyerekek, de a gesztenye gyógyító hatásáról is érdekes információkat gyűjthetnek.

 • KIADÓ: Manó Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Piotr Socha

  Fák

  Látogass el a fák különleges világába! Nézd meg, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük! Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával! Ismerd meg a favágó munkáját, és figyeld meg, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni! Ismerkedj meg az életfával, az emberevő fával és a szent fügefával! Ne késlekedj, vár az erdő!

 • KIADÓ: Manó Könyvek · MEGJELENÉSI ÉV: 2018

  Piotr Socha

  Méhek

  Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek - a fokhagymától kezdve a fogkrémig - a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

 • KIADÓ: Móra · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Jean-Claude Mourlevat

  Zebulon

  A könyv, ami egy sodró lendületű gyerek krimi sok humorral és váratlan események özönével, az emberek és állatok egymás mellet éléséről, barátságról, egyenrangúsűgűnak hiányáról is szól. És közben elmélázik a hús evés vagy nem evés kérdésén is.

 • KIADÓ: Móra · MEGJELENÉSI ÉV: 2020

  Pacskovszky Zsolt

  Dodó

  A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Távozása után azonban felmerül a kérdés, hogy megfelel-e a műhús, vagy a szigeten élő állatokat kéne-e mégis megenni.

 • KIADÓ: Gingko Kiadó · MEGJELENÉSI ÉV: 2022

  Névery Dorottya

  Kalandok a Világnagy Erdőben

  A Világnagy Erdő mesés tájain számtalan állat, növény és gomba lakik. Vannak köztük aprók és nagyok, fürgék és lassúak, csíkosak és pöttyösek, kedvesek és morcosak, félénkek és merészek… Sokan sokfélék, ám valamiben mégis hasonlítanak: igyekeznek harmóniában élni a természettel. Ez nem mindig könnyű, és sokszor nem is megy magától. Egyre több jele van annak, hogy világukban különös változások kezdődtek. Olyan változások, amelyek néha ijesztőek, máskor bajt sejtetnek, gyakran kényelmetlenséget okoznak, és csak a legritkább esetben előnyösek. Az erdőlakók rájönnek, hogy rajtuk is múlik, hogy az események visszafordíthatók, megjavíthatók-e még. Felismerik saját szerepüket és felelősségüket, és belátják, hogy mindannyiuk összefogására szükség van ahhoz, hogy otthonukat, a Világnagy Erdőt megőrizzék olyan csodás és kellemes élőhelynek, amilyennek szeretik. Ajánlott korosztály: 4-8 évesek

BOOKR Mesetár

Több száz digitális mesekönyv egyetlen alkalmazásban. További részletek a BOOKR Mesetár weboldalán.
 • a természet szépsége, a Tisza bemutatása

  Petőfi Sándor

  A Tisza

  „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére."

 • a természet szépsége, az Alföld bemutatása

  Petőfi Sándor

  Az Alföld

  „Mit nekem te zordon Kárpátoknak Fenyvesekkel vadregényes tája! Tán csodállak, ámde nem szeretlek, S képzetem hegyvölgyedet nem járja.”

 • környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 1. Egy kiskutya álma

  Bob, a kalandra vágyó kiskutya nyomozásra indul, hogy megmentse az erdőt. Vajon sikerül neki? Tartsatok vele és kiderül!

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 10. Büszke szülők

  A rettenthetetlen csapat együtt hagyja el az erdőt, majd Bob és Tangó boldogan tér haza Lara mamához és a többi kutyakölyökhöz, hogy beszámoljanak az erdő megmentése során szerezett élményeikről.

 • környezetvédelem, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 2. A nagy elhatározás

  Bob ebben a részben nagy elhatározásra jut. Tangó pedig tanácsokkal látja el az elszánt kutyakölyköt, és elmeséli neki, hogy milyen képességekre van szükség terve megvalósításához.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 3. Rossz hírek

  Ebben a részben a kutyakölykök megismerkednek Melanzzsal, a békával. Az első erdőlakó viszont, akivel a kutyakölykök találkoznak életükben, nem szolgál jó hírekkel…

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 4. Terepszemle

  Bob új barátra tesz szert, Minna, a kislevelű nőszőfű személyében. Ő azonban arról számol be, hogy mostanában gyökerei erőtlenebbek és levelei is fonnyadoznak az erdőt szennyezők miatt. Bobéknak persze több sem kell, megígérik neki, hogy az elkövetők nyomába erednek.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 5. Segítőtársak

  Kántor ezredes különös hangokra lesz figyelmes miközben az erdőt járják. Valaki követi őket. Az elszánt csapatnak azonban egy percig sem száll inába bátorsága, és elhatározzák, hogy leleplezik a gyanús alakokat.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 6. Forró nyomon

  Medve Matyi mohósága kivételesen jó hatással volt a nyomozásra. Az éhes medve méz után kutatva találkozik Csikkonnal, a méhhel, aki fontos információval szolgál az elszánt csapat számára.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 7. Tettenérés

  Csikkon segítségével a csapat rátalál az illegális hulladéklerakó helyre. De vajon sikerül tetten érni a szemetelő gazfickókat? És ha igen, nem túl veszélyes vállalkozás leleplezni őket? Ebből a részből kiderül.

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 8. Révbe érnek a pisztrángok

  Ebben a részben megismerkedünk Hekker Lalival, a zseni informatikussal, aki a fotók elküldésében lesz a nyomozócsapat segítségére. Ám van még valami, amit Kántor ezredes kérni szeretne a haltól...

 • környezetvédelem, környezetszennyezés, veszélyes hulladékok

  Diószegi Judit

  Bob kalandja 9. Kattan a bilincs

  Kántor ezredes jóvoltából a felderítő csapat olyan érdekes helyekre kap bepillantást, mint az ügyelet, a technikusi szoba vagy az előállító helyiség. Mindeközben a forrástól is jó hírek érkeznek, hiszen valaki kezén kattan a bilincs...

 • éghajlat, klímaváltozás

  Jen Green

  Időjárás 30 másodpercben (részlet)

  6 lebilincselő téma fél percben a felhőket kergetőknek a Föld időjárásának különös, bámulatos és rendkívül változatos világába.

 • ismeretterjesztés, az erdő lakóinak, természeti jelenségeknek bemutatása

  Zelk Zoltán

  A tölgyfa születésnapja

  A világ végétől kilenclépésnyire, de az is lehet, hogy tízre, egy aprócska erdő közepén négy testvér éldegélt: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Ebben a könyvben A gólya érkezése és a Mese a fákról című történeteket olvashatjátok el.

 • klasszikus fabula a szorgalomról, felelősségről, előrelátásról

  Jean de La Fontaine

  A tücsök és a hangya

  La Fontaine klasszikusa nemcsak az állarokról mesél, hanem rajtuk keresztül örökérvényű igazságokat fogalmaz meg az életre vonatkozóan

 • verses ismeretterjesztő

  Móra Ferenc

  A cinege cipője

  "Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak."

 • bibliai történet az ember és állat kapcsolatáról, áradásról, vízek mozgásáról

  Magyarországi Református Egyház

  A vízözön

  „Egy nap Isten így szólt Noéhoz, egyetlen hűséges emberéhez és családjához: Elhatároztam, hogy minden élőnek véget vetek. Erőszakkal és gonoszsággal telt meg miattuk a Föld. Özönvizet zúdítok a Földre, és elpusztítom őket. De te és családod életben maradtok. Készíts hát bárkát!"

 • rovarok szerepe, fontossága, élővilágban betöltött szerepük, ismeretterjesztő

  Anna Claybourne

  Rovarok 30 másodpercben

  6 ízeltlábú téma, mindössze fél percben kifejtve, nem csak a rovarok szerelmeseinek!

Applikációk

Az alkalmazásokat az oktatási céloknak és a diákok érdeklődési körének megfelelően, gondosan válogattuk össze.
 • Madárhatározó

  Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása

 • Faérték

  Az alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit.

 • ZöldforGO

  A ZöldForGO applikáció egy játékos tudásszerzést célzó alkalmazás. Információk a fenntarthatóságról, tanulást segítő játékok, és egy a Zöldforgó Élménynap programot támogató tudásszerzést célzó kvízjáték.

 • Fa Book

  Az applikáció célja, hogy a parkokban sétálók, a hazai erdőkben kirándulók ne csupán ismeretlen fák között töltsék el idejüket. A felhasználók a Fa Book segítségével megismerhetik a környezetünket, így egy erdei séta alkalmával régi ismerősökként üdvözölhetik erdeink fáit, akiknek nem csupán nevük, hanem koruk, hasznuk és akár több ezer esztendőt átívelő küldetésük is van.

 • Öko Napló

  Környezetvédelmi témájú alkalmazás, mely segít a gondolkodást tudatosabbá tenni. Az app napi pár perces használatával a felhasználó játékosan tehet a környezetért és tippeket is kaphat az ökolábnyoma csökkentéséhez.

Pályázatok és versenyek

A sikeres pályázók díjakat és támogatásokat nyerhetnek a fenntartható projektek megvalósításához és a környezeti nevelés előmozdításához.A programok listáját itt, a versenyek listáját pedig itt érheti el.
 • Legaktívabb iskola díj 2023

  A pályázat során a kiemelkedően aktív iskolák kerülnek díjazásra 19 megyében és Budapesten, valamint a határon túli országokban. A pályázaton bármely, a 2023. évi Fenntarthatósági Témahétre regisztrált magyarországi és határon túli általános és középfokú iskola indulhat.

 • Mit mesél a vadon? Pályázat

  A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákokban a biológiai sokféleség fenntartásának életünkben betöltött fontos szerepét – a pályázaton a diákok a témához fűződő kapcsolatukat művészeti alkotásokon keresztül mutathatják meg. A diákoknak fel kell lelniük a lakóhelyükön-településükön vagy annak természeti környezetében található és megőrzendő biodiverzitási formákat és ezekről egy szabadon választott művészeti alkotást kell készíteniük.

 • Kert-kóstolgató pályázat 2023.

  A pályázaton bármilyen általános iskolás vagy középiskolás diákcsoport (osztályközösség, szakkör) részt vehet. A pályázat célja, hogy az iskolai csoportok saját tervezésű, legalább 1 négyzetméter területű iskolakerti ágyást hozzanak létre. Az ágyás (mini iskolakert) kialakításánál és bevetésénél, illetve beültetésénél a pályázat kiírója minél több olyan kreatív megoldást vár, amely a fenntarthatóságot szolgálja.

OKTATÓCSOMAGOK

ALSÓ TAGOZATOSOK RÉSZÉRE

Másik korcsoport választása

Tematikus oktatócsomagjainkat különböző korosztályok számára dolgoztuk ki. Kérjük, a témaválasztás előtt határozza meg a korcsoportot.