YOUNG INNOVATORS PROGRAM 2023.

Pályázati lehetőség pedagógusok számára a nemzetközi Young Innovators programban való aktív részvétellel.

A Young Innovators az Európai Unió legnagyobb éghajlatváltozással foglalkozó szervezetének, az EIT Climate-KIC-nek a programja. A Young Innovators egy kihívás alapú oktatási program, amely során a 12-18 éves diákok egy valós, klímaváltozáshoz kapcsolódó problémát oldanak csoportmunka során. A program elősegíti az éghajlati kihívásokkal kapcsolatos tudatosságot, és a rendszerszintű megoldások mellett kreatív gondolkodásra, valamint az innovációs képességeik használatára ösztönzi a fiatalokat. A Young Innovators vizuális segédeszközökre, csoportmunkára, önálló kutatómunkára és kapcsolatfelvételre épít. A metodológia diákközpontú, a pedagógust facilitátori szerepkörbe helyezi - kilépve a szokványos információ átadás, számonkérés folyamatból.

A Fenntarthatósági Témahét keretében pályázati lehetőséget hirdetünk 6-12. évfolyamon tanító pedagógusok számára a Young Innovators módszertan elsajátítása és pedagógiai programjának saját iskolában való megvalósítása céljából.

A pályázatot elnyerő pedagógusoknak az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:

  • Young Innovators 3 alkalmas módszertani tanárképzésen való részvétel.
  • A pedagógiai program iskolai megvalósításáról szóló beszámoló beküldése.
  • A Young Innovators záró workshopján való részvétel.

A Young Innovators módszertani tanárképzése négy délutánt ölel fel, a részvétel minden alkalmon kötelező.

  • 2023. április 13. csütörtök, 15:00-18:00
  • 2023. április 14. péntek, 15:00-18:00
  • 2023. április 20. csütörtök, 15:00-18:00
  • 2023. május 18. csütörtök, 15:00-16:30

A részvételhez szükséges Zoom link a regisztrációt követően kerül megosztásra.

A pályázatra maximum 20 pedagógus jelentkezhet. Jelentkezni regisztráció útján lehet. A pedagógusok kiválasztása a jelentkezés sorrendje alapján történik. A Young Innovators korábban megrendezett képzéseinek résztvevői nem kerülnek kiválasztásra. A kiválasztott pedagógusok a pályázati feltételek teljesítése után 30.000 Ft értékű vásárlási utalványban részesülnek.

A jelentkezés feltétele: a pedagógus iskolája regisztrált a 2023. évi Fenntarthatósági Témahétre.

A módszertan oktatási segédanyagai innen letölthetők:

A regisztráció lezárult.

Roots&Shoots program 2021.

A Roots&Shoots természet- és környezetvédelmi hálózatot Dr. Jane Goodall hívta életre 1991-ben, Tanzániában. A R&S hálózatba tartozó öntevékeny fiatalok és idősebbek kisebb csoportokat alkotva tevékenykednek. Legyenek tagjai akár óvodások, akár egyetemisták vagy felnőttek, a cél, hogy felismerve a közvetlen környezetükben felmerülő környezetvédelmi, természetvédelmi vagy társadalmi problémákat, egy saját maguk által tervezett és véghezvitt programmal nyújtsanak segítséget a körülöttük lévő élőlényeknek, beleértve az embert is.

A programba való bekapcsolódáshoz nyújtottak segítséget a 2021. évi Fenntarthatósági Témahéten a Jane Goodall Intézet munkatársai, illetve a R&S projektek kidolgozását segítő eszköztár, amely lépésről-lépésre vezeti végig az újonnan alakult csoportot céljaik eléréséhez. A projektek kitalálásához, végrehajtásához szükséges személyes vagy online mediáció folyamatosan kérhető az rsh@janegoodall.hu e-mail címen keresztül.