NEM TÉRKÉP E TÁJ

A fenntartható közösségek témában a Nem térkép e táj középiskolásoknak szóló határokon átívelő vetélkedő került meghirdetésre. A program stratégiai partnere és támogatója a Rákóczi Szövetség.

A vetélkedőn 3-5 fős csapatok vehettek részt felkészítő pedagógus támogatásával. A két csapat együttesen indult, az egyik csapat határon inneni-, a másik csapat egy határon túli iskola diákjaiból állt.

A csapatok feladata az volt, hogy saját lakóhelyükön felmérjék az épített, a természeti és a társadalmi környezet értékeit és az azokat fenyegető veszélyeket. A testvércsapatok ezután egy közös együttműködés, együttgondolkodás során kicserélték egymás tapasztalatait és megfogalmaztak egy reális cselekvési tervet. Az így készülő közös dokumentummal együtt pályázott a két csapat.

A pályázatokat szakértő zsűri bírálta el, így 8 csapat került be a döntőbe:

csapat neve: JANIK KALA csapatkapitány: Kaló Adél felkészítő tanár: Szén Veronika iskola: Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr (Magyarország)
csapat neve: ZÖLD ÁSZOK csapatkapitány: Harmath Daniel felkészítő tanár: Józan Erzsébet iskola: Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda (Románia)
csapat neve: ZÖLDBALASSA csapatkapitány: Cserni János felkészítő tanár: Czibulya Márk iskola: Nógrád Megyei SzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, Balassagyarmat (Magyarország)
csapat neve: ZÖLDVÁRAD csapatkapitány: Matyus Bernadett felkészítő tanár: Dulău Dianna iskola: Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad (Románia)
csapat neve: FÖLDMENTŐK csapatkapitány: Bence Amina felkészítő tanár: Petruska Marianna iskola: Jánosi Líceum (Ukrajna)
csapat neve: SÜNDISZNÓ csapatkapitány: Kovács Erik felkészítő tanár: Cservid Levente iskola: Petőfi Sándor Elméleti Líceum, Székelyhíd (Románia)
csapat neve: SZÁLLJ FEL SZABAD MADÁR! csapatkapitány: Káfony-Házi Hella felkészítő tanár: Magyariné Sárdinecz Zsuzsanna iskola: Tatabányai Árpád Gimnázium (Magyarország)
csapat neve: ZÖLD ÖTÖS csapatkapitány: Herédi Tünde felkészítő tanár: Petruska Gabriella iskola: Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium (Magyarország)

A döntő 2021 szeptemberében Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi táborban kerül megrendezésre egy 2 napos eseménysorozat keretében. A nyertesek értékes díjakban részesülnek.