ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK

A 2021. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek. A megadott témákat három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével ajánljuk feldolgozni, amelyek 2021. február 10-től online letölthetővé válnak.

A mintaprojektek alapján a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok saját maguk is kidolgozhatják az aktuális tanév témáihoz kapcsolódó heti projekttervüket. Ezek mellett az előző évek óratervei és mintaprojektjei is választhatók.

A tananyagok kizárólag online, letölthető formában érhetők el a honlapról, azok nyomtatása helyben, az iskolában történik.

A felkészüléshez, az egyes témák feldolgozását segítő oktatócsomagok állnak a pedagógusok rendelkezésre, amelyek tartalmazzák az egyes kiemelt témához kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat.

Az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából az erdő mint ökoszisztéma témában a következő szakmai háttéranyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, szabad felhasználásra:
·Klímaváltozás és az erdők kapcsolata
·„Mi fán terem az erdő?” kampány, az erdők ökoszisztéma szolgáltatásainak bemutatása
·Erdők a világban, Európában és Magyarországon kiadvány
·Országos Erdészeti Egyesület kisfilmjei

ONLINE TANÓRÁK 2020.

2020. október 6. kedd
10.00 óra Közösségi közlekedés és fenntarthatóság– Dr. Wégner Krisztina
(MÁV Zrt.)
VIDEÓ MEGTEKINTÉSE
2020. október 7. szerda
10.00 óra Élő bolygó jelentés– Dr. Patkó László és Dr. Gálhidy László
(WWF Magyarország)
VIDEÓ MEGTEKINTÉSE
2020. október 8. csütörtök
10.00 óra Energia-kaleidoszkóp– Dr. Csík Norbert és Dr. Nagy Péter
(Kecskeméti Neumann János Egyetem)
VIDEÓ MEGTEKINTÉSE
2020. október 9. péntek
10.00 óra A mobiltelefon életútja– Koltay Eszter
(PontVelem Utazó Iskola)
VIDEÓ MEGTEKINTÉSE
KORÁBBI ÉVEK ÓRATERVEI, MINTAPROJEKTJEI

ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK 2020

ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK 2019

ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK 2018

ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK 2017

ÓRATERVEK ÉS MINTAPROJEKTEK 2016

A Fenntarthatósági Témahét korosztályokra bontott tananyagát 2016-ban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium szakértői csapata készítette el.

ALSÓ TAGOZATA papír útja – Merítsük ki a hulladékot a szemétből
(Ökoiskolai nevelési-oktatási program - OFI)
5*45 perc (1-4. évf.)

Az egymásra épülő tanórák során a gyerekek megismerkednek a papír történetével, a szelektív hulladékgyűjtés papírra vonatkozó szabályaival, az újrahasznosítás lehetőségeivel, és végül újrahasznosított papírt készítenek. A téma felvezetéséhez tekintsék meg a "A papír története - Kínától Dunakesziig" vagy az "Merítsük ki a hulladékot a szemétből! - Bemutató a papír újrahasznosításáról" című kisfilmek egyikét!

Letöltés
FELSŐ TAGOZATAz élelmiszerek útja – avagy hogyan kerülnek ételeink az asztalunkra
(Ökoiskolai nevelési-oktatási program - OFI)
4*45 perc (5-8. évf.)

A foglalkozások célja: az ökológiai lábnyom fogalmának megismerése az élelmiszereken keresztül. A foglalkozások alkalmával a gyerekek megtudhatják például, hogy mennyi élelmiszert fogyasztanak a világ különböző országaiban élő családok hetente, illetve mit tehetnek ők maguk is azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A téma felvezetéséhez tekintsék meg az "Ökológiai lábnyom" vagy az "Egy bolygón élünk" című kisfilmek egyikét!

Letöltés
KÖZÉPISKOLAGlobális környezeti problémák – A klímaváltozás hatásai
(Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium)
3*45 perc (középiskolai tananyag)

A foglalkozás célja, hogy fejlessze a középiskolai tanulók környezeti érzékenységét, megértesse velük a helyi, a regionális és a globális környezeti problémák felismerésének, mérséklésének és megakadályozásának fontosságát és lehetőségeit. A szemléletformálás eredményeképpen tudatosulnia kell a tanulókban, hogy a Föld egy törékeny ökológiai rendszer, melynek megőrzése a mostani és az eljövendő generációk közös feladata. A téma felvezetéséhez tekintsék meg a "Klímánk védelmében" című kisfilmet!

Letöltés

Letölthető online jelvény az iskola weboldalára