Tavaszi GyűjtsVelem időszaki hulladékgyűjtő verseny

A PontVelem Okos Program minden évben hagyományosan a Fenntarthatósági Témahéthez igazodva hirdeti meg az országos GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenyt magyarországi általános iskolák és diákjaik között. A hathetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek, mobiltelefonok és e-kütyük iskolai begyűjtése. A gyűjtött hulladékokért a diákok pontokat kapnak, amelyek rögzítésre kerülnek a www.pontvelem.hu oldalon. A weboldalon folyamatosan frissülő toplista segítségével figyelemmel kísérhető a diákok gyűjtése és az iskolák helyezése.

2021. évi eredmények

2021. április 19. és május 31. között a magyarországi diákok 183 iskola részvételével, összesen 1 810 200 pontot gyűjtöttek a használt mobiltelefonok és e-kütyük visszagyűjtésével, ami azt jelenti, hogy 9 051 db mobiltelefon és e-kütyü gyűlt össze az időszak alatt. Az időszak alatt, 2 270 600 pontot gyűjtöttek a diákok a használt elemmel, ami azt jelenti, hogy elképesztő mennyiségű, azaz 22 706 kg elemet hasznosíthatunk újra. Összesítve 4 080 800 GyűjtőPontot gyűjtöttek a diákok és ezzel rengeteg hulladék kerül majd újrahasznosításra.

A 10 legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a 10 legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák külön díjazásban részesült.

  • 1.helyezett nyereménye Samsung Galaxy A51 MobiltelefonKártyafüggetlen, Dual SIM, 128GB, LTE, Fehér
  • 2.helyezett nyereménye Samsung Galaxy Tab A7 TabletOcta-Core processzorral, 10.4", 3 GB RAM, 32GB, Wi-Fi, Ezüst
  • 3.helyezett nyereménye Huawei P30 Lite MobiltelefonKártyafüggetlen, Dual SIM, 128GB, LTE, Éjfekete
  • 4.helyezett nyereménye Huawei MediaPad T5 Tablet 10.1"2GB RAM, 32GB, Wifi, Fekete
  • 5.helyezett nyereménye JBL FLIP 5 hordozható hangszóróBluetooth, Fekete
  • 6-10.helyezettek nyereménye JBL T510 BT BLK fejhallgatóBluetooth, Fekete

Minden megye legtöbb használt elemet gyűjtő iskolája, valamint minden megye legtöbb használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtő iskolája 35 000 Ft alapítványi támogatást kapott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően, a legaktívabb, tehát a legtöbb használt elemet és használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtő iskola egy osztálya, 2021. őszén ellátogathat egy elem újrahasznosító telepre.

A nyertesek listája és további részletek a PontVelem honlapján tekinthetők meg: használt elem | mobiltelefon és e-kütyü.

SegítsVelem a Földnek is!

A 2020. őszi időszaki gyűjtőversenyen 7 hét alatt, összesen 5 873 700 GyűjtőPontot gyűjtöttek a diákok és ezzel rengeteg hulladék került újrahasznosításra. A használt elemek és használt mobiltelefonok és e-kütyük gyűjtése során, minden a diákok részére jóváírt 100 000 GyűjtőPont után egy fát ültettek a legaktívabb hulladékgyűjtő iskolák 2021. tavaszán. Emellett, a gyűjtésnek köszönhetően, Budakeszin és Kismaroson is ültetettek fákat, így a szelektív gyűjtés jóvoltából, Földünk 59 fával gazdagodott.

Videó lejátszás

A verseny támogatói

Emberi Erőforrások Minisztériuma(használt elemgyűjtés) Innovációs és Technológiai Minisztérium (aktív iskolák) Telenor Magyarország (használt mobiltelefon és e-kütyü gyűjtés)